Bekijk het origineel

Speurtocht naar vier ontsnapte gevangenen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Speurtocht naar vier ontsnapte gevangenen

Vrouwen uit Berlijn verdwenen

3 minuten leestijd

WEST-BERLIJN  De politie van Est-Berlijn en West-Duitsland en Interpol zijn een grootscheepse speurtocht begonnen naar de vier vrouwelijke anarchisten die in de nacht van dinsdag op woensdag ontsnapten uit een gevangenis in West-Berlijn. De bewaking aan alle Westberlijnse grensposten is verscherpt.

Tot dusver ontbreekt elk spoor van Inge Viett, een 32-jarige kleuteronderwijzeres die in voorarrest zat in verband met onder meer de ontvoering van de Westberlijnse CDU-voorman Lorenz, en haar metgezellinnen Gabriele Rollnick (26), Juliana Plambeck (24) en Monika Berberich (33). In het Westberlijnse huis van afgevaardigden heeft de CDU het aftreden geëist van de senator (minister) van justitie van West-Berlijn, Oxfort. Oxfort verklaarde woensdag dat de vier bewaaksters van de vrouwengevangenis, die tijdens de ontsnapping nachtdienst deden, hangende het onderzoek zijn geschorst. Een functionaris van de justitie heeft voorlopig de leiding van de gevangenis overgenomen.

Hulp

Op een persconferentie zei Oxfort dat het niet uitgesloten is dat de ontsnapte gevangenen niet alleen helpers buiten de gevangenis hadden, maar ook binnen. De vier cellen van de ontsnapten konden volgens hem alleen maar aan de buitenkant geopend worden. Toen de ontsnapping werd ontdekt — een half uur na hun verdwijning — bleken de vier cellen wel gesloten te zijn. Oxfort sprak van een „buitengewone en voor West-Berlijn unieke gebeurtenis".

Toedracht

Oxfort meent dat de ontvluchting kennelijk geruime tijd is voorbereid. Twee bewaaksters waren dinsdagnacht in de gang plotseling Inge Viett, gewapend met een pistool tegengekomen, in gezelschap van de drie andere vrouwen die bewapend waren met ijzeren staven die uit de toiletten waren gebroken. De gedetineerden overweldigden de bewaaksters, openden met hun sleutels de bibliotheek en liezn zich vervolgens met aan elkaar geknoopte lakens over de vijf meter hoge gevangenismuur zakken. Waarschijnlijk stond buiten een auto hen op te wachten. De straat lag bezaaid met kraaiepoten, om achtervolging te verhinderen. Na een half uur wisten de bewaaksters zich los te maken, ze gooiden boeken uit het gevangenisraam om de aandacht te trekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Speurtocht naar vier ontsnapte gevangenen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken