Bekijk het origineel

VERHAGE UIT KRITIEK OP CONTINGENTERING GOEDERENVERKEER

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VERHAGE UIT KRITIEK OP CONTINGENTERING GOEDERENVERKEER

3 minuten leestijd

Hoewel de Duitse export in de laatste maanden een versnelde toename Iaat zien, blijft het groeipercentage tot heden toch ten achter bij de verwachtingen, die de leidende instituten voor economisch onderzoek hebben geuit. De verklaring daarvoor ligt voor de hand, aldus constateerde de voorzitter van de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel, dr. A. J. Verhage, tijdens haar jaarvergadering op 8 juli 1976 te Rotterdam. <br />

Tenslotte bestaat de Duitse export voor ongeveer de helft uit investeringsgoederen. In zoverre is haar ontwikkeling in vergaande mate afhankelijk van de vraag naar kapitaalgoederen in het buitenland.

Wat Nederland betreft is, volgens de voorzitter de Kamer, van een verbetering van het investeringsklimaat tot dusverre niets te bespeuren. Terwijl in de Bondsrepubliek voor 1976 van een toename van de bruto-investeringen van rond 3% wordt uitgegaan, staat voor Nederland zelfs een teruggang van ca. 6% te vrezen. Als oorzaken voor deze teruggang voert dr. Verhage aan de ene kant de inflatoire ontwikkeling en aan de andere kant de onbevredigende investeringsactiviteiten in Nederland aan, die in hoofdzaak te wijten zijn aan het onvoldoende rendement van het geïnvesteerde kapitaal.

Slechter

In het verdere verloop van zijn rede ging dr. Verhage nader in op de onlangs in de Bondsrepubliek aangenomen wet inzake een nieuwe regeling van de vennootschapsbelasting, waardoor de positie van de buitenlandse deelgenoten aanmerkelijk slechter is geworden. De Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel is van mening, dat deze nadelige gevolgein in ruime mate verzacht of geheel uit de weg geruimd dienen te worden.

Problemen complex

Sprekend over de onderhandelingen inzake de herziening van het Nederlands-Duitse verdrag ter voorkoming van dubbele belasting waarschuwt dr. Verhage ervoor dit problemen-complex uitsluitend door de bril van de belastingpoliticus te zien. Niemand kan van de buitenlandse ondernemer verwachten, dat hij bij zijn beslissingen over investeringen de gezichtspunten van de winsttransfer naar de moedermaatschappij buiten beschouwing laat.

Onzalig

Ingaand op de „onzalige contingentering" in het grensoverschrijiende goederenverkeer op de weg stelt dr. Verhage de vraag of het niet mogelijk zou zijn voor de oplossing van dit probleem een ander, moderner en meer aan de markt aangepast systeem te ontwikkelen. In Nederland kan men er eenvoudig geen begrip voor opbrengen, dat er heden binnen de Europese Gemeenschap in sectoren van het economisch leven nog steeds onderhandelingen over contingenten worden gevoerd, waardoor bepaalde activiteiten naar aantallen stuks worden ingeperkt en vastgelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

VERHAGE UIT KRITIEK OP CONTINGENTERING GOEDERENVERKEER

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken