Bekijk het origineel

Vriezenveense Ruslandvaarders in oudheidkamer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vriezenveense Ruslandvaarders in oudheidkamer

4 minuten leestijd

In de B.B.-kelder van het nieuwe gemeentehuis te Vriezenveen zijn de verzamelingen van de oudheidkamer nu op een overzichtelijke wijze opgesteld, dank zij de financiële steun van het Ministerie van C.R.M. en de hulp van de consulenten museaal experiment project „Twente".<br />

Dit is nu al de vierde huisvesting van dit museum, want door de gestadige groei was telkens een tekort aan expositieruimte de oorzaak van de verhuizing, en nog kan de grote kelderruimte waarover de vereniging „Oud Vriezenveen" thans beschikt, de fossielencollecties, het middeleeuws aardewerk, de documenten en oorkonden over de roemruchte handelsrelatie met het tsaristische Rusland niet bevatten.

We willen hier enkele van de belangrijkste fossielen noemen, zoals de vuursteenzeeëgels, afkomstig uit het Boven-Krijt, verschillende exemplaren Astylospongia praemorsa GOLDFUSS, Jura-fossielen vooral steenkernen en afdrukken van ammónieten, steel- en wortelfragmenten, alle afkomstig van Rhizopoterion sp. en niet te vergeten de ondergedeelten van buitengewone grote Silurische sponzen, Aulocopium aurantium OSWALD. Wie zijn kennis wil verrijken over de diluviale en alluviale gronden, moet beslist eens een kijkje in de nieuw ingerichte oudheidkamer gaan nemen. In de vitrines, die aan de noordkant van de kelder zijn opgesteld, verplaatsen wij ons met onze gedachten terug naar het neolithicum en de bronstijd. Er zijn stenen bijlen, welke enigszins aan de hunnebeddencultuur verwant zijn.

Jacobakannen
In de nieuwe oudheidkamer spreken de Jacobakannen (14e eeuws) en het grauwgrijze aardewerk, ook 14e eeuws, die de bekende kogelpot als voorganger hadden, hun eigen taal over de eerste nederzetting aan de Oudeweg. De kookpotten (grapes) uit de 16e en 17e eeuw, en de 16e eeuwse rijk versierde stenen kannen van de werkplaatsen uit Siegburg, Raeren en Keulen, die toentertijd de trots van iedere huisvrouw waren, staven de documenten over de 2e nederzetting der Vriezenveners aan de vml. Buterweg.

Heeft het dorp, dat in het begin Almelervene heette, veel armoede gekend, later braken betere tijden aan toen ondernemende marskramers de handelsweg naar Rusland en andere landen (zelfs de Canarische eilanden, en West-Indië) vonden en daar hun koopwaar aan de man brachten. Dat deze buitenlandse handel de Vriezenveners geen windeieren legde blijkt wel uit het onderstaande gedichtje van de dichter J. Kruys, waarin duidelijk tot uiting komt de rijkdom, die de Vriezenveners vergaarden.

Zo zelfs, dat „'t naburig volk" bij hen leningen sloot. Wij citeren:

„Het grijze Sibculo,

En al 't naburig volk van Daarle,

Ham en Wierden,

Ja 't statig Almelo,

Zal steeds een dankbaar oog op

onzen voorspoed vesten.

Waaruit hun welvaart sproot.

Wij voerden schatten aan

uit 's werelds vier gewesten.

En storttens' in hun schoot."

En juist uit deze glorietijd van Vriezenveen is er veel te zien in het nieuwe Vriezenveense „Russische" museum. Er is een speciale Russische hoek ingericht, waar men kan wandelen tussen de samovaars (Russische theeketel), verschillende Russische gebruiksvoorwerpen, schilderijen en foto's, maar ook ziet men er de huifkar met linnenkist, waarmede de Vriezenveners hun tochten voornamelijk naar St. Petersburg maakten. Het Keizerlijke damast is een tastbaar bewijs, dat deze doortastende kooplieden zelfs tot het Russische Hof doordrongen. Documenten spreken zelfs over vriendschappelijke betrekkingen met de Czarina. De Russische documenten zijn de laatste tijd sterk gegroeid, dank zij het contact met Rusland, dat na het sluiten van het culturele verdrag van Nederland met de U.S.S.R. veel gemakkelijker is geworden. Vroeger ontkende men van Russische zijde de Vriezenveense handelsbetrekkingen met Rusland, maar nu tonen hun eigen documenten aan, dat er wel terdege een intensieve relatie is geweest tussen Vriezenveen en het tsaristische Rusland.

Uniek

De Vriezenveense oudheidkamer is daarom zo uniek omdat het een museum is met „een Russisch accent". Een bezoek aan dit Russische museum is dan ook meer dan de moeite waard. Men kan er terecht op alle werkdagen van 8.30-10.00 uur v.m. en van 2.30-5.00 uur n.m.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vriezenveense Ruslandvaarders in oudheidkamer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken