Bekijk het origineel

Marokkaanse koning belooft democratie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Marokkaanse koning belooft democratie

Dreigende woorden aan Algerije

3 minuten leestijd

CASABLANCA — Koning Hassan van Marokko heeft donderdag in Casablanca aangekondigd dat binnenkort parlementsverkiezingen gehouden zullen worden in Marokko. De voorbereidingen voor plaatselijke en voor algemene verkiezingen zullen beginnen na de ramadan (de vastenmaand eind september) opdat het parlement in april 1977 bijeen kan komen, aldus Hassan.

Hassan deelde mee dat een commissie gevormd zal worden die toezicht houdt op'het verloop van de verkiezingen. Die commissie zal bestaan uit leiders van alle politieke partijen „die ernstig blijk hebben gegeven van hun goede wil tijdens de gebeurtenissen die wij onlangs hebben doorgemaakt". Hassan meent dat het Marokkaanse volk rijp genoeg is voor verkiezingen. „Het volk van de groene mars (naar de Spaanse Sahara) heeft ruimschoots verdiend zijn eigen zaken te regelen". Marokko organiseerde een grote invasie van Marokkaanse burgers in de Spaanse Sahara om kracht bij te zetten aan zijn aanspraken op dit gebied.

Uitstel

De verkiezingen hadden oorspronkelijk in 1975 gehouden moeten worden, maar zijn toen voor onbepaalde tijd uitgesteld, evenals bij verscheidene vorige gelegenheden. De oppositiepartijen hebben steeds medewerking met de regering bij verkiezingen geweigerd, omdat ze weinig vertrouwen hadden in de gang van zaken onder Koning Hassan. Bovendien verlangen ze wijziging van een aantal grondwetsartikelen, met name van het artikel dat bepaalt dat tweederde van de parlementsleden wordt gekozen, en eenderde benoemd. De oppositie wil dat alle parlementariërs rechtstreeks worden gekozen.

Dreigementen

Hassan uitte ook dreigende woorden aan het adres van Algerije. Marokko staat op gespannen voet met Algerije sinds het zich met Mauretanië samen meester maakte van de Spaanse Sahara. Algerije steunt daar de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

Hassan vroeg de Algerijnen ,,op te houden met hun kinderlijke manoeuvres". Over de Sahara valt met ons niet marchanderen. Wij zoeken het conflict niet,maar we zullen iedereen bestrijden die wij op onze weg vinden, aldus de Marokkaanse koning, die er waarschuwend aan toevoegde: als het tot een oorlog komt, hetgeen God verhoede, kan de verantwoordelijkheid daarvoor slechts bij de Algerijnse regering liggen

Staatslening
Hassan kondigde voorts aan dat alle werknemers in Marokko dit jaar verplicht zullen worden in te schrijven op een staatslening „teneinde het hoofd te kunnen bieden aan de zware lasten die de opbouw van de herkregen Sahara met zich meebrengt". Deze lening, ter grootte van ongeveer 10 miljoen dirham (rond zeven miljoen gulden) zal na 15 jaar worden terugbetaald met zeven procent rente. Ter compensatie van deze lastenverzwaring stelde de koning voor begin 1977 een loonsverhoging in het vooruitzicht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Marokkaanse koning belooft democratie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken