Bekijk het origineel

Nu ook hartpatiënten naar Geneve

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nu ook hartpatiënten naar Geneve

Voordelen boven Houston

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De eerste vijf Nederlandse hartpatiënten die in Geneve een operatie kunnen ondergaan, vertrekken de tweede helft van juli. Het zijn allen mannen. Dit heeft prof. dr. J. M. Greep uit Maastricht, lid van de Werkgroep hartchinirgie buitenland van de gezondheidsraad donderdagmiddag gezegd.

De exacte datum is volgens hem nog niet vastgesteld, hij was net terug uit Geneve, waar hij met andere leden van de werkgroep de regeling voor deze „luchtbrug" heeft besproken.

Het ziekenhuis in Geneve kan, aldus prof. Greep, 150 Nederlandse hartpatiënten per jaar behandelen. Zij zullen worden geopereerd door de Zwitserse hartchirurg prof. Charles Hahn en de Nederlandse hartchirurg Henri Wijnen. Prof. Hahn heeft een deel van zijn opleiding in Leiden bij prof. G. Brom gevolgd. Hij verstaat volgens prof. Greep goed Nederlands, wat volgens hem van groot belang voor de patiënten. In Geneve werken ook veel Nederlandse verpleegsters.

Vanuit de Nederlandse hartchirurgische centra zal bij toerbeurt een cardioloog naar Geneve gaan om bij te dragen in de medische begeleiding van de Nederlandse patiënten. Zelfs de operatieverslagen zullen, aldus prof. Greep, in het Nederlands worden opgesteld, daartoe gaan desnoods Nederlandse secretaresses naar Geneve.

Deze eerste vijf patiënten zijn afkomstig van de wachtlijst van het thoraxcentrum van het academisch ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam.

Kwaliteit

De chirurgisch-technische kwaliteit van Geneve is bijzonder goed, zo stelde prof. Greep. Daarnaast is een voordeel van deze stad dat de vliegtocht ernaar toe slechts één uur en tien minuten bedraagt.

Zoals bekend is Houston in Texas, USA, waar de hartpatiëntenluchtbrug van de hartpatiëntenvereniging naar toe ligt, elf tot twaalf uur vliegen van Nederland weg. De luchtbrug naar Geneve is het „antwoord" van de (Gezondheidsraad op die actie van de hartpatiëntenvereniging. „Overigens geen kwaad woord over Houston, de patiënten krijgen er een uitstekende behandeling", aldus prof. Greep, „wij hebben de hartpatiëntenvereniging ook alle medewerking gegeven".

De totale kosten van reis, verblijf en operatie in Geneve zullen lager zijn dan die in Houston. Voor rond ƒ25.000 is men volgens prof. Greep klaar, terwijl bij dit bedrag het verblijf van een familielid van de patiënt is inbegrepen.

Volgens prof. Greep zullen de kosten van de behandeling in Houston wat hoger uitvallen dan aanvankelijk is verwacht. Hij zei dat er al bedragen waren geschat van in totaal ƒ35.000 per patiënt. Aanvankelijk is altijd gesproken van ruim ƒ 25.000-ƒ 28.000 gulden. „De eerste drie groepen patiënten voor Houston zijn besproken en hun reis is door de werkgroep goedgekeurd. Maar dat kosten aspect zal nu toch goed met de hartpatiëntenvereniging moeten worden doorgesproken", zo stelde de Maastrichtse hoogleraar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Nu ook hartpatiënten naar Geneve

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken