Bekijk het origineel

FNV zal loonbesluit niet accepteren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FNV zal loonbesluit niet accepteren

Acties niet uitgesloten geacht

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Er dreigt een breuk te ontstaan tussen het kabinet en de FNV, nu de regering opnieuw een loonmaatregel heeft afgekondigd. Volgens FNV-bestuurder Bode geldt ditzelfde voor de politieke partijen, die het kabinet menen te moeten steunen.

De FNV zal in een brief aan de Tweede kamer vragen op korte termijn een debat te houden over het kabinetsbesluit een loonmaatregel voor de rest van dit jaar uit te vaardigen. „Wij zullen nu zorgvuldig en nauwlettend, zoals altijd, elke stap aan het politieke front volgen en daar acties op moeten afstemmen".

De FNV hoopt dat parlementaire actie kan leiden tot het niet doorgaan van de voorgenomen loonmaatregel. De functie van de vakbeweging die in een democratische staat als een hoog goed moet worden beschouwd, dreigt nu zo te worden aangetast dat degenen die zich in de eerste plaats verantwoordelijk moeten weten voor die democratische samenleving, namelijk de kamerleden, zich nu in de eerste plaats zorgen moeten maken.

Acties

Uiteraard, aldus de heer Bode verder o.m., is in de federatieraad aan de orde geweest de vraag wat er te doen staat als de hele zaak toch doorgaat. Die vraag en het antwoord erop zijn van zodanig belang dat zij niet zo even kunnen worden beantwoord. Het lijdt echter geen twijfel, aldus de heer Bode, dat de Federatieraad zich zeer ernstig zal beraden op mogelijkheden en welke daarvan zouden moeten worden aangegrepen.

Tweede Kamer

Minister Boersma verwachtte gisteren niet dat de Tweede kamer nog bijeen zal komen om de brief tijdens het zomerreces te behandelen. Het is een onderwerp waaraan door de regering alles is ten koste gelegd en niet in een dag kan worden verbeterd, zo zei hij. Bovendien geloofde hij dat de invloed van de Kamer op het door de regering voorgestelde loonbesluit alleen politieke en geen materiële invloed kan hebben.

De bewindsman verklaarde zich bereid dit najaar weer over een extra loonstijging te gaan praten, indien de prijzen boven 8,25 procent zullen stijgen.

De dertig gulden bruto loonsverhogingen die alle werknemers vanaf deze maand krijgen mogen de werkgevers niet in hun prijzen doorberekenea. Voor de vrije beroepen zullen in de tweede helft van 1976 geen tariefsverhogingen worden toegestaan. Uit de tot nu toe gegeven reacties kan worden afgeleid, dat de Tweede kamer in meerderheid akkoord zal gaan met de loonmaatregel. De PvdA-fractie heeft vanmorgen vergaderd om haar standpunt te bepalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

FNV zal loonbesluit niet accepteren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken