Bekijk het origineel

IJsseldelta kondigt sproeiverbod af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IJsseldelta kondigt sproeiverbod af

Om drinkwater voor vee te behouden

2 minuten leestijd

KAMPEN — Het waterschap IJsseldelta te Kampen heeft in verband met de heersende droogte en ten behoeve van het behoud van het drinkwater voor het vee, een sproeiverbod afgekondigd voor ongeveer 2000 hectare, waarbij het verboden is gebruik te maken van oppervlaktewater.

De maatregel is genomen als gevolg van het lage waterpeil van de Ussel en het Zwartewater. Het verbod geldt voor het gebied dat van water wordt voorzien via de inlaat te 's-Heerenbroek, het gebied, gelegen tussen de Hasselterdijk en de Werkenlaan inlaat Rademakerzijl en het gebied van het voormalige waterschap Kamperveen en de Onderdijksepolder ter plaatse. Het onttrekken van water direkt of indirekt uit de waterleidingen in deze gebieden is verboden. Dit overeenkomstig het bepaalde in de keur op de waterleidingen en waterkerende werken van het waterschap IJsseldelta.

Het is de eerste keer dat men deze maatregel in deze streek neemt. In voorgaande droge jaren heeft men inzake het gebruik van oppervlaktewater geen beperkingen hoeven te leggen. De laatste dagen is het peil van het IJsselwater sterk achteruit gegaan. Er komt via de Rijn maar zeer weinig water meer in de Ussel.

Verder stuwt de aanhoudende oostenvrind het water meer in de richting van de Afsluitdijk. Hoewel de windkracht niet zo groot is, denkt men dat een en ander toch een verschil in de waterstand maakt van 15 centimeter.

Verboden

In het dorp IJssdmuiden waar een jeugddorp in aanbouw is in verband met vakantie-activiteiten heeft men geen toestemming gekregen om uit de Oosterringvaart, die er vlakbij loopt, water te onttrekken ten behoeve van een vijver die de jeugd er heeft aangelegd in het kader van deze vakantie-activiteiten. Er is ook een voorlopig verbod van kracht voor het besproeien van sportvelden van de voetbalvereniging in IJsselmuiden. Het water daarvoor werd ook uit de Oosterringvaart gehaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

IJsseldelta kondigt sproeiverbod af

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken