Bekijk het origineel

Spanjaarden democratie afdwingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spanjaarden democratie afdwingen

Suarez moet snel hervormen

3 minuten leestijd

MADRID — Onder groeiende politieke druk in de vorm van verzoeken van de oppositie om een snelle democratisering, stakingen en betogingen, is donderdag het nieuwe Spaanse kabinet van premier Adolfo Suarez beëdigd.

De 19 ministers beloofden trouw aan de koning, de grondwet en de beginselen van de Nationale Beweging — een onder wijlen generaal Franco opgetekende ambtseed. Volgens regeringszegslieden was het waarschijnlijk de laatste keer dat Spaanse ministers moesten zweren de Nationale Beweging, Franco's staatspartij, te verdedigen.

Suarez, die heeft beloofd de politieke hervorming van Spanje te bespoedigen verklaarde dat de eerste kabinetszitting vrijdag zal plaatsvinden. Dan wordt vermoedelijk gesproken over de pressie van de oppositie, welke nog voor de 43-jarige eerste minister zijn kabinet had samengesteld, begon te groeien.

Ongeduldig
Bij betogingen voor amnestie voor politieke gevangenen die geen direct verband hielden met de verandering van regering maar wel het ongeduld van veel Spanjaarden over het trage hervormingstempo uitdrukten, botsten in Madrid en Barcelona demonstranten met de politie. Een staking van postbeambten verspreidde zich van deze twee steden naar de provincie. De postbestelling werd stopgezet om kracht bij te zetten aan looneisen en verlangens naar vrije vakbonden.

Minder vijandig

De democratische oppositiepartijen, die in de nieuwe regering niet worden vertegenwoordigd, hebben geëist dat Suarez onmiddellijk de politieke vrijheden uitbreidt, de politieke gevangenen vrijlaat en vrije verkiezingen uitroept. De toon van de oppositie was echter minder vijandig dan die tegen Navarro, Suarez' voorganger. Oppositionele woordvoerders lijken een afwachtende houding te hebben ingenomen, wel hebben ze Suarez duidelijk verteld wat ze van hem verwachten.

Radicale breuk

Raul Morodo, van de socialistische volkspartij, zei dat de nieuwe regering maar één taak had: Een totale en vreedzame breuk met de"Franco-tijd" voor te bereiden. Hij verzekerde dat de oppositie bereid was onderhandelingen te beginnen.

De christen-democratische leider Joaquin Ruiz-Jimenez eiste dat Suarez ,,in deze wedren tegen de tijd" een ,,vreedzame democratische samenleving" zeker stelde door de politieke gevangenen vrij te laten, alle politieke gevangenen vrij te laten en verkiezingen te laten plaatsvinden.

Suarez heeft via politieke vrienden laten weten dat hij zijn kabinet beschouwt als een politiek neutrale zaakwaarnemer, die de onder Arias ingezette hervormingen zal voltooien, algemene verkiezingen zal organiseren, begin volgend jaar, en vervolgens de macht over zal dragen aan de daaruit als winnaar te voorschijn komende partij(en).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Spanjaarden democratie afdwingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken