Bekijk het origineel

Warmtebestrijding bij mestkalveren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Warmtebestrijding bij mestkalveren

3 minuten leestijd

Hoeveel zorg er in deze tijd wordt besteed aan het welzijn van de dieren zagen we deze week hij de veevoederfabriek Denkavit in het Gelderse Voorthulzen. Voor allerlei onderzoek en proeven beschikt het bedrijf over een 600 mestkalveren, 120 fokkalveren en 50 zeugen. De onderzoekresultaten komen uiteraard ten goede aan de afnemers. <br />

Omdat deze tak van de landbouw nog wel eens bekritiseerd wordt, waren we benieuwd te zien hoe de kalveren, die niet over al te veel ruimte beschikken, het tijdens deze hitte maken. Nu, het Voorthuizense bedrijf had weinig te verbergen. Eén van de stafleden, de heer C. A. de Leede, leidde ons rond op het bedrijf waarbij geen deuren bleven gesloten. De heer De Leede vertelde ons, dat vooral een goede ventilatie in de stallen van belang is.

Bovendien heeft men al enkele jaren terug de hokken ruimer gemaakt, zodat de kalveren behoorlijk kunnen staan en liggen. Een hok moet minstens 65 cm breed zijn. Verder dient ook de stal een behoorlijke hoogte te hebben. Per kalf moet toch wel 7 à 8 kubieke meter ter beschikking zijn.

Ten slotte beschikt men bij Denkavit ook over beregeningsinstallaties, die op de stallen zijn aangebracht. Bij grote warmte kunnen daardoor de daken worden nat gehouden, wat de temperatuur binnen tot 3 à 5 graden omlaag brengt.

Zouden zich dan nog problemen voordoen, dan gaat men de rantsoenen van de dieren terugbrengen, zodat minder warmte afgegeven wordt.

Als de dieren de warmte namelijk niet kunnen verwerken ontstaat ,hyper-thermie". De hersens worden beschadigd, met vrijwel altijd een dodelijke afloop.

Men houdt de temperaturen en de dieren dan ook constant in de gaten. „Tot nog toe hebben we zodoende nog geen sterfte onder de dieren gehad, maar we hopen wel, dat deze warmte spoedig wat minder wordt", zegt de heer De Leede.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Warmtebestrijding bij mestkalveren

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken