Bekijk het origineel

OUDGEDIENDE VAN CHINAREV0LUTIE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OUDGEDIENDE VAN CHINAREV0LUTIE

Maarschalk Tjoe Teh overleden

3 minuten leestijd

PEKING — Op 90-jarige leeftijd is dinsdag in Peking de oudste medestrijder van Mao Tse-Toeng:, maarschalk Tjoe Teh, na een slepende ziekte overleden. Tjoe was tot aan zijn dood volgens de lezing van het officiële persbureau Hsinoea, een onvermoeibaar strijder in de klassenstrijd en de strijd om het behoud van de dictatuur van het proletariaat.

Maarschalk Tjoe, of „De Rode Deugd" zoals hij genoemd werd, was in zijn leven de militaire bevelhebber bij de machtsovername van Mao Tse-Toeng. Hij werd geboren in 1686 als zoon van een boer uit het dorpje Linglimg-Tsai in de provincie Szetschoean. Aanvankelijk volgde hij een lerarenopleiding maar meldde zich later aan bij een militaire academie. Op 33-jarige leeftijd was hij al brigadegeneraal.

Hij was onder meer legeraanvoerder van het Voennan-leger dat een belangrijke rol speelde bij de revolutie van 1911 toen de Manchoe Dynasty omvergeworpen werd. Volgens westerse historici werd hij daarna benoemd tot hoofd van de politie in de provincie Voennan in welke periode hij de bloemetjes danig buiten zette en zoals vaak wordt beweerd zich verslingerde aan de opium. In 1922 meldde hij zich bij de communistische partij. Hij ging naar Europa en studeerde in Berlijn en Goettingen politieke wetenschappen. In Berlijn ontmoette hij Tsjoe En Lai die hem in contact bracht met Mao. Twee jaar late volgde ook Tjoe Teh de roep van Mao.

Samen richtten zij het vierde leger op. Tjoe werd opperbevelhebber en Ma de politieke leider. Tijdens de beroemd en beruchte "lange mars" onderscheidde Tjoe zich door zijn strategische kwaliteiten. De jaren die volgden en de capitulatie van de Japanners en de verdrijving van Tjang-kai Tjeks Kwomintang zijn nauw verbonden met de militair prestaties van Tjoe als opperbevelhebber van het „volksbevrijdingsleger".

Na de oprichting van de volksrepubliek China werd Tjoe Teh vice-voorzitter van de Chinese volksvertegenwoordiging. Van '64 tot '69 was hij plaatsvervangend staatspresident en plaatsvervangend voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad. Daarna was hij voorzitter van het dagelijks bestuur van he Nationale Volkscongres.

Politiek gezien had hij zeker de laatste jaren weinig invloed meer maar tot aan zijn einde bleef hij een symbool vai de „bevrijding van China".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

OUDGEDIENDE VAN CHINAREV0LUTIE

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken