Bekijk het origineel

Meer sterfgevallen tijdens hittegolf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer sterfgevallen tijdens hittegolf

Rotterdamse arts:

2 minuten leestijd

UTRECHT — De hittegolf van vorig jaar heeft een waarneembaar effect gehad op de dagelijkse sterfte. Dat constateert de Rotterdamse arts dr. K. Biersteker in medisch contact. Hij voegt daar voorzichtig aan toe, dat de hitte dit jaar dezelfde gevolgen kan hebben, maar dat daarover nog geen cijfers beschikbaar zijn.

Dr. Biersteker heeft de sterftestatistieken bestudeerd naar aanleiding van Amerikaanse publikaties over een stijgend aantal overlijdensgevallen tijdens hittegolven en over de ramp die zou dreigen als tijdens zo'n hittegolf de elektriciteit uitvalt.

Vorig jaar telde augustus negen dagen waarop de maximumtemperatuur in Rotterdam boven de dertig graden Celsius steeg. In die periode overleden in Rotterdam dagelijks gemiddeld 26,2 mensen, tegen gemiddeld 17,1 op de overige 22 dagen van de maand.

„Oversterfte"

Landelijk gezien blijkt er in augustus 1975 sprake te zijn geweest van een duidelijke „oversterfte" vergeleken bij de maand juli van dit jaar. Er stierven bijna 4000 mensen aan hart- en vaatziekten, ruim 600 meer dan in juli. Ook achter andere doodsoorzaken stonden in augustus hogere aantallen dan in juli. Opvallend is, dat dit niet alleen gold voor ziekten: ook het aantal sterfgevallen door ongelukken en zelfmoord was groter.

Verreweg het grootste deel van de stijging is geconstateerd in de groep Nederlanders van 70 jaar en ouder; 6.377 sterftegevallen in augustus 1975 tegen 5.371 in juli. Dr. Biersteker tekent hierbij aan, dat ruim 1000 „extra doden" als een ramp zouden worden omschreven als het om een milieufactor als luchtverontreiniging ging. Of deze ramp in Nederland sterk afhankelijk is van onvoldoende airconditioners (zoals in New York bij een stroomstaking dreigt), betwijfelt hij echter.

Wel meent hij, dat de cijfers voor oudere mensen de waarschuwing inhouden, het bij een hittegolf voorzichtig aan te doen en zoveel mogelijk schaduw en koelte te zoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Meer sterfgevallen tijdens hittegolf

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken