Bekijk het origineel

Brandweercommandant Heinen over strijd tegen vuurzee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brandweercommandant Heinen over strijd tegen vuurzee

5 minuten leestijd

„De brand is uitgebroken tussen half elf en elf uur woensdagmorgen op de Rozendaalse hei. Door de harde wind werd het vuur snel aangewakkerd en de brand is naar de richting Schaarsbergen getrokken. In het begin was er te weinig materieel, dat is zeker. Arnhem had alle brandweerkorpsen ingeschakeld, maar ook Apeldoorn moest hulp gaan bieden". <br />

Daarmee begint het verhaaJ van brandweercommandant Heinen uit Apeldoorn die met zijn manschappen heeft geholpen bij de grote brand tussen Arnhem en Apeldoorn.

We vinden hem op zijn kamer van de brandweercentrale in Apeldoorn. En dat is een treffer, want, zoals hij zelf zegt, hij kan elk moment weer worden weggeroepen. We hebben met hem een kort gesprek over de gebeurtenissen van woensdag, toen een ernstige brand probeerde een groot gedeelte van de prachtige Veluwe te verslinden.

Luchtverkenning:

„We zijn begonnen met luchtverkenning, zo vervolgt hij. In de beginfase van de brand konden we alles niet genoeg overzien. Natuurlijk is men wel direct begonnen met het blussen maar vanuit de lucht konden we een goed beeld krijgen van wat we het eerste te doen hadden. De gebouwen van de LETS, de militaire gebouwen, de bosbouwschool en het gebouw van de Heidemij werden ernstig bedreigd. Ook dank zij de hulp van ongeveer 3000 militairen, uit geheel midden-Nederland konden deze gebouwen alles gespaard blijven".

„Van paniek onder de mensen en onder de vakantiegangers heb ik niets gemerkt", zo vertelt de heer Heinen. Als je boven zo'n brand vliegt dan denk je alleen nog maar: Hoe kunnen we dat zo vlug mogelijk onder controle krijgen. De brand wordt dan een object, een werkstuk. Je hebt geen tijd om op mensen te letten. Je wilt alleen redden wat er nog van te redden valt.

Waarschijnlijk zal er wel wat paniek geweest zijn.

Het Leger des Heils heeft goed werk verricht. Ze hebben ons ook niet vergeten. Als je zo de hele dag in spanning bezig bent, dan heb je wel wat behoefte aan wat maagversterking. Het geeft niets hoor om een keertje niet te eten, daar denk je in zo'n situatie niet aan, maar het was wel fijn, dat de dames van het Leger des Heils ons toen wat soep en koffie brachten.

Blustechnieken

We praten met commandant Heinen even over de verschillende blustechnieken. Hij zegt ervan: Uiteraard is er een heel verschil tussen een klein brandje of een dergelijke grote bosbrand als deze van woensdag. Het was echt niet mogelijk om „er even met een brandweerauto omheen te rijden". Er kwam wel heel wat meer voor kijken. En we zijn de brand nu meester, doch dat zegt alleen dat het niet meer brandt. In het midden van het verwoeste gebied smeult het echter nog steeds. Daarom blijft de Arnhemseweg ook afgesloten voor het verkeer. Met buldozers zijn er brandgangen gegraven; om de bedreigde gebouwen heen, zijn bomen omgezaagd om de vlammen niet meer voedsel te geven en verder is er geblust met grote bluswagens van de brandweer.

Op sommige campings kwam men inderdaad met watertekort te zitten, maar dat was te verwachten en het is ook van tevoren meegedeeld zodat men nog vlug wat water kon verzamelen.

Hoe groot de schade is, is nog niet te zeggen. Wel groot, dat is duidelijk. Het bos zal overnieuw moeten beginnen en daar zal veel tijd overheen gaa. De laatste grote brand hebben we gehad bij 't Harde en ik vind dat daar nog steeds duidelijk de sporen van de brand te zien zijn.

Heeft de brandweer nu ook preventieve maatregelen genomen voor het geval er weer snel een bosbrand uitbreekt?

We moeten altijd klaar staan, of het nu voor een brand in het dorp hier is, of voor een bosbrand. Het is zo dat alle brandblussers hier zo vroeg mogelijk bezet zijn en zo laat mogelijk weer afgelost. Iedereen moet erop voorbereid zijn (dat is natuurlijk zo bij de brandweer) dat er weer een brand kan uitbreken. Meer kunnen en hoeven we bij de brandweer niet te doen.

Wat betreft de spanning onder de brandweermensen, natuurlijk werken we onder spanning wanneer een groot gedeelte van de Veluwezoom op het spel staat. Maar daar mogen we niet aan toegeven. We moeten onszelf meester blijven om het werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

Wie toe geven zou aan de spanningen kan dit werk niet doen, aldus commandant Heinen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Brandweercommandant Heinen over strijd tegen vuurzee

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken