Bekijk het origineel

Wagner (Shell): Indonesië zeer rijk aan steenkool

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wagner (Shell): Indonesië zeer rijk aan steenkool

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Als alles naar wens verloopt, kan Indonesië in het begin van de jaren tachtig een belangrijke exporteur van steenkool worden. Dit heeft mr. G. A. Wagner, voorzitter van de raad van bestuur van Shell, gezegd tijdens een lezing in Djakarta voor de Indonesian Petroleum Association.

Een basisonderzoek van Shell heeft de aanwezigheid aangetoond van voorraden steenkool, die uitgedrukt in hoeveelheden energie nog groter zijn dan de oliereserves van Saoedi-Arabië, Momenteel is men aan het studeren op de mogelijkheid, om de export van steenkool uit Indonesië tot ontwikkeling te brengen.

Wat betreft de olieproduktie van Indonesië verwacht Wagner dat deze in de komende vijf à tien jaar opgevoerd kan worden tot meer dan twee miljoen vaten (vat is 159 liter) per dag. Omstreeks 1985 zal de totale olieproduktie van het Verre Oosten (China niet meegerekend), die voornamelijk plaats Mr. G. A. Wagner heeft in Indonesië, Australië, Brunei en Maleisië, circa Vier. miljoen vaten per dag bedragen, aldus.Wagner

Voor alle brandstoffen voorziet hij voldoende afzetmogelijkheden, „zolang de prijs concurrerend blijft met die van olie uit het Midden-Oosten". Wagner meent, dat alleen Japan, een grote klant van Indonesië, in 1985 zo'n zeven acht miljoen vaten olie per dag nodig zal hebben.

Naast steenkool en olie beschikt Indonesië ook nog over grote voorraden aardgas. Het land heeft plannen voor een uitvoer van tien miljoen ton per jaar: zeven miljoen naar Japan en drie miljoen naar de Verenigde Staten (Californië). Voor het transport wil men gebruik maken van tankers, die het aardgas in vloeibare vorm aan boord nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Wagner (Shell): Indonesië zeer rijk aan steenkool

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken