Bekijk het origineel

PvdA-fractie achter regeringsstandpunt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PvdA-fractie achter regeringsstandpunt

Geen loondebat in Tweede Kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De PvdA-fractie in de Tweede Kamer zal niet aandringen op een extra kamer-vergadering over de lonen nog tijdens het reces. Aldus is meegedeeld na afloop van een vrydag gehouden bijeenkomst van het PvdA-fractiebureau en van de fractiecommissie voor Sociale Zaken.

In een verklaring zegt waarnemend fractievoorzitter Dolman het jammer te vinden, dat regering, vakbeweging en ondernemers geen overeenstemming hebben bereikt, over het arbeidsvoorwaardenbeleid in het tweede halfjaar 1976. Volgens Dolman is het „begrijpelijk" dat het kabinet nu van zijn kant voornemens heeft uiteengezet, waarmee werkloosheids- en inflatiebestrijding en de bescherming van economisch zwakken zijn gediend.

Uitkomst gelijk

In de verklaring herinnert Dolman aan het in juni reeds uitgesproken standpunt van de fractie, dat voor de „modale" werknemer sprake zou moeten zijn van handhaving van de koopkracht, dat de te kiezen instrumenten mede een bijdrage zouden moeten leveren tot betere inkomensverhoudingen en dat de feitelijke prijsontwikkeling voor de rest van het jaar niet buiten beschouwing kan worden gelaten. „Het door het kabinet voorgenomen beleid voldoet in beginsel aan deze verlangens", aldus de waarnemend voorzitter van de PvdA-fractie.

Nader oordeel

Naar zijn mening zullen feitelijke ontwikkelingen van het kabinet, de sociale partners en van het parlement een nader oordeel in het najaar vragen. Vooral de prijsbeweging speelt daarbij een grote rol. Dolman verwacht, dat de nu gekozen koopkrachtdoelstelling gehandhaafd blijft. Terecht wordt naar zijn mening het prijsbeleid nog verstrakt en staat de regering geen tariefsverhogingen toe aan beoefenaren van vrije beroepen. In juni zijn de prijzen niet gestegen en „die zwaluw maakt nog geen zomer en ook geen rustige herfst, maar bemoedigend is hij" aldus Dolman.

Volgens hem zijn de totstandkoming van de vermogensaanwasdeling, verzelfstandiging en meer bevoegdheden van de ondernemingsraden en een investeringsbeleid dat winst in werk vertaalt meer dan ooit noodzakelijk om goede sociale verhoudingen te bevorderen^

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PvdA-fractie achter regeringsstandpunt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken