Bekijk het origineel

Overstap van behoudend naar hervormingsgezind

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overstap van behoudend naar hervormingsgezind

Suarez, nieuwe Spaanse premier

3 minuten leestijd

MADRID — Adolfo Suarez Gonzalez, die vorige week zaterdag tot premier van Spanje is benoemd, is een knappe, zorgvuldig zijn zinnen formulerende beroepspoliticus. Hij steeg snel naar de politieke top van de Nationale Beweging, de enige politieke partij die in Spanje was toegestaan tijdens het Franco-tijdperk. De laatste tijd echter is hij in verband gebracht met de hervormingsgezinde vleugel van de groep die Spanje heeft geregeerd sinds de oude heerser vorig jaar november overleed.

Spoedig na een advocatenopleiding aan de universiteit werd de nu 43-jarige Suarez een regionaal secretaris van de Nationale Beweging. Daarop volgden verschillende funkties bij de Spaanse staatsradio en -televisie, een korte periode als civiel gouverneur van Segovia en, in 1969, een vierjarige termijn als directeur-generaal van de radio en televisie tot zijn benoeming in 1973 tot plaatsvervangend secretaris-generaal van de Beweging. Toen zijn voorganger als premier, Carlos Arias Navarro, na de dood van Franco grote wijzigingen aanbracht in zijn kabinet kreeg Suarez daarin een ministerspost als secretaris-generaal van de Nationale Beweging. Hij was een van de jongste kabinetsleden en ook een van de minst bekenden. Het liberale Madrileense ochtendblad Nuevo Diario, dat een overzicht gaf van de politieke opstelling van de toenmalige kabinetsleden, noemde hem „blauw" — een directe verwijzing naar de rechtse politiek van de in blauwe hemden gestoken Falangisten, die de oorspronkelijke ideologische inspiratie leverden voor de Nationale Beweging.

Overstap

Adolfo Suarez heeft dat imago uitgewist, voornamelijk via een toespraak tot de Spaanse Cortes (het parlement), vorige maand, ten gunste van het opheffen van het verbod op de meeste politieke partijen in Spanje. „De regering heeft op dit moment een verantwoordelijkheid om de middelen in beweging te zetten ter consolidering van een moderne democratie" hield hij de leden van de Cortes voor. „Er kan geen echt politieke vrijheid zijn als de rechten van vergadering, meningsuiting, demonstratie en vereniging aan de Spanjaarden worden onthouden". Politieke partijen hadden naar zijn zeggen in het verleden veel problemen in Spanje veroorzaakt. „Maar dat was toen het spook van de honger over het land waarde. Nu hebben de Spanjaarden niet alleen brood maar genieten zij ook een goede levensstandaard. Nu kunnen we ons veroorloven de taal van de vrijheid te spreken".

Politieke waarnemers merkten toen op dat Suarez door deze toespraak ongetwijfeld enkele onverzettelijke vrienden in de Nationale Beweging zou verliezen — maar dat hij de harten had gewonnen van de liberalen en dat hij zijn persoonlijke ster had doen rijzen naast een koning die vastbesloten was snelle hervormingen tot stand te brengen in de autoritaire erfenis van het Franco-regiem.

Suarez werd op 27 september 193S geboren in Avila, de kathedraalsstad ten westen van Madrid. Hij is getrouwd en heeft vijf kinderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Overstap van behoudend naar hervormingsgezind

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken