Bekijk het origineel

Als mensen nonchalant zijn, blijft het blussen geblazen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Als mensen nonchalant zijn, blijft het blussen geblazen

3 minuten leestijd

Dit jaar is er in totaal al meer dan 3.000 ha. in vlammen opgegaan, tegen 196 ha. vorig jaar: het opmerkelijke verschil tussen 1975 en 1976 — toch allebei warme jaren — in brandschade zit hem volgens Staatsbosbeheer in het feit dat 1975 weliswaar ook warm was, maar toen kwam de warmteperiode pas veel later in het jaar, in augustus, en dan nog na een behoorlijke regenperiode. <br />

Dit jaar daarentegen heeft het al sinds februari nauwelijks meer geregend. In mei van dit jaar was er dan ook al 800 ha verbrand, al bijna net zoveel als in heel 1974. De combinatie van langdurige droogte en grote hitte maken van het bos een groot kruitvat, aldus Staatsbosbeheer. Bovendien staat er dag in dag uit een vrij sterke wind. Die wind — hoe aangenaam ook in deze hitte voor de mensen — is minder leuk voor het bos. De wind doet niet alleen de brand extra snel oplaaien, maar blaast bovendien het laatste druppeltje vocht uit bos en natuurgebied.

Verboden gebied

In Denemarken heeft het Staatsbosbeheer besloten al zijn bosbezit tot verboden gebied te verklaren voor het publiek. Ook enkele gemeenten in Zuid-Limburg hebben hun bosgebied hermetisch afgesloten. Maar Staatsbosbeheer acht het op dit moment nog niet noodzakelijk om voor het Nederlands natuurgebied in zijn geheel ook dergelijke krasse maatregelen te nemen. Wellicht dat men bepaalde, moeilijk te controleren gebieden zal afsluiten voor het publiek maar in de regel wil men daartoe niet overgaan.

Wel hamert Staatsbosbeheer er (voor de zoveelste keer) op dat vuur in natuurgebied momenteel levensgevaarlijk is, voor mens, flora en fauna. „De mensen beseffen nog te weinig dat momenteel het bos te vergelijken is met een benzinedepot. Eén vonk erbij en onmiddellijk staat de boel in vuur en vlam. Het is vreemd, de mensen piekeren er niet over om een brandende lucifer in een plas benzine te gooien maar ze werpen wel zonder er bij na te denken een peukje weg in een gortdroge hei".

Volgens Staatsbosbeheer wordt 88 procent van alle bosbranden veroorzaakt door een menselijke fout, al dan niet opzettelijk gemaakt. Brandweer, alarmsystemen kunnen nog zo goed georganiseerd zijn — en dat is in ons land het geval, aldus Staatsbosbeheer — maar zolang de mensen onnadenkend of nonchalant met het toch al zo schaarse natuurgebied In ons land omspringen, blijft het blussen geblazen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Als mensen nonchalant zijn, blijft het blussen geblazen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken