Bekijk het origineel

Olielanden vergroten miljardenoverschotten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olielanden vergroten miljardenoverschotten

Betalingsbalans van 1976:

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De dertien leden van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) zullen dit jaar een overschot van 45,7 miljard dollar boeken op hun gezamenlijke lopende rekening van de betalingsbalans. (Het resultaat van zichtbare en onzichtbare handel).

Dat is 11,4 procent meer dan vorig jaar, toen de lopende rekening een overschot te zien gaf van 41 miljard dollar. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse ministerie van financiën. Het rapport wijst erop dat de inkomsten van de olielanden sneller groeien dan de uitgaven. Praktische en financiële beperkingen maken het de olielanden onmogelijk hun bestedingen in hoog tempo te vergroten. De inkomsten van de OPEC uit de export van olie zullen dit jaar naar schatting 114,1 miljard dollar bedragen, veertien miljard meer dan vorig jaar. De uitvoer van andere produkten zal toenemen met 1,4 miljard tot 7,5 miljard dollar. Het Amerikaanse ministerie van financiën verwacht dat de OPEC-landen dit jaar voor 67,1 miljard dollar zullen invoeren. Dat is tien miljard dollar of 16,5 procent meer dan in 1975. In 1975 nam de invoer met bijna vijftig procent toe ten opzichte van 1974.

Gesplitst

Koeweit krijgt dit jaar op zijn lopende rekening een overschot van 7,04 miljard dollar tegen 7,16 miljard vorig jaar. Het overschot van de Verenigde Arabische Emiraten zal toenemen van 4,86 tot 6,18 miljard dollar. Evenals vorig jaar zijn deze twéé dit jaar goed voor ongeveer 29 procent van het gezamenlijke overschot van de OPEC. Voor Iran wordt dit jaar een overschot voorspeld van 2,6 miljard dollar (4,3 miljard in 1975), voor Nigeria een van 1,3 miljard (839 miljoen) en voor Venezuela een van 1,9 miljard (3,6 miljard).

Tekorten

De lopende rekening van vier OPEC- landen zal dit jaar een tekort te zien geven. Ook vorig jaar zaten deze landen met tekorten. Het tekort van Algerije wordt dit jaar geraamd op 1,95 miljard dollar (1,99 miljard in 1975), dat van Ecuador op 160 miljoen (295 miljoen), dat van Gabon op 170 miljoen (140 miljoen) en dat van Indonesië op, 635 miljoen (1,18 miljard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Olielanden vergroten miljardenoverschotten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken