Bekijk het origineel

Loonmaatregel geeft te hoog kostenniveau

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Loonmaatregel geeft te hoog kostenniveau

Raad van Bestuur werkgevers:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Raad van Bestuur in Arbeidszaken (de centrale organisaties van de werkgevers, landbouw en middenstand) heeft zich vrijdagmorgen in het overleg met haar leden beraden over het voorgenomen arbeidsvoorwaarden- en prijsbeleid van het kabinet voor de tweede helft van 1976.

De Raad is unaniem tot de conclusie gekomen dat het voorstel geen mogelijkheden biedt voor nader overleg tussen werkgevers, werknemers en de regering om tot een centraal akkoord voor de tweede helft van dit jaar te komen. De Raad is bepaald niet tevreden met de voorgenomen maatregel die tot een te hoog kostenniveau zal leiden. Met name ook is het bruto nominaal bedrag van dertig gulden per maand, dat in het kabinetsvoorstel wordt genoemd, voor vele bedrijfstakken buitengewoon moeilijk te dragen. Bovendien werkt de loonmaatregel opnieuw sterk nivellerend, waardoor ernstig wordt gevreesd voor een sterk opstuwende werking op termijn door het minimumloon op de totale loonschalen.

Beroep

De Raad is voornemens om na invoering van de loonmaatregel alsnog een beroep te doen op het kabinet om een extra lastenverlichting mogelijk te maken voor die bedrijfstakken die door de kostenstijging in moeilijkheden raken. De Raad is van mening dat door de voorgenomen loonmaatregel onvoldoende aanzet wordt gegeven tot een gecoördineerd evenwichtig meerjarenbeleid, dat de instemming zou kunnen hebben van de sociale partners en dat dringend nodig is om de problemen in de komende jaren het hoofd te bieden. De Raad constateert dat een grotere bereidheid van de overheid om een lastenverlichting voor het bedrijfsleven mogelijk te maken meer kans op overeenstemming zou hebben geboden, dan de beperkte opstelling van het kabinet thans.

De Raad is van mening dat, nu de loonkosten te hoog uitvallen, het niet mogen doorberekenen daarvan in de prijzen tot ernstige moeilijkheden voor het bedrijfsleven kan leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Loonmaatregel geeft te hoog kostenniveau

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken