Bekijk het origineel

Gebruik zonne-energie bij nieuwbouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gebruik zonne-energie bij nieuwbouw

ENSCHEDE NEDERLANDSE PRIMEUR

3 minuten leestijd

ENSCHEDE — Op initiatief van de plaatselijke architect Ir. J. Cannegieter wordt bij de nieuwbouw van de keuringsdienst van waren in Enschede een zonne-energie installatie aangebracht. Enschede heeft daarmee de Nederlandse primeur in de utiliteitsbouw.

De installatie, ontworpen door het architectenbureau Cannegieter in samenwerking met het raadgevend ingenieursbureau A. H. Wiecherink te Enschede, zal als proefproject worden begeleid door de hoogleraren ir. C. M. J. van Koppen en dr. J. Hamaker van de Technische Hogeschool te Eindhoven. Een subsidie van het ministerie van Economische Zaken maakte het de gemeente Enschede mogelijk een dergelijk experiment op te dragen. De financiële steun van dit departement is begrijpelijk, aangezien minister Lubbers in zijn energienota heeft gesteld dat het zoeken naar energie, anders dan uit fossiele brandstof en uranium van groot belang voor Nederland is om in de energiebehoefte na 1985 te voorzien. Ons land, aldus deze nota, kan wat ligging en klimaat betreft in zekere mate gebruik maken van zonne-energie voor ruimteverwarming en warmwatervoorziening. Algemene toepassing van deze nieuwe energiebron op het gehele woningbestand zou een energiebesparing van circa vijf procent van het Nederlandse energieverbruik in 1985 betekenen.

Gerichte acties

In 1974 opperde ir. Cannegieter voor het eerst het idee om bij de nieuwbouw voor de keuringsdienst van waren in Enschede aandacht te schenken aan toepassing van nieuwe energiebronnen voot de verwarming van kantoren, laboratoria en magazijnen. Dit proefproject vormt één van de initiatieven van het gemeentebestuur van Enschede tot beperking van het energieverbruik. Enkele maanden wordt al met succes een op de individuele verbruiker gerichte actie "energie uitgerekend" gevoerd en bij de nieuwbouw van de dienstgebouwen voor politie en openbare nutsbedrijven wordt onderzocht of het mogelijk is de zogenaamde afvalwarmte, die in het gebouw ontstaat, te herwinnen en de warmtebehoefte in het gebouw op die manier te helpen dekken. Ook bij grotere nieuwbouwplannen in de woningbouw in Enschede wordt het gebruik van zonne-energie overwogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Gebruik zonne-energie bij nieuwbouw

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken