Bekijk het origineel

Nieuwe valutacrisis is gevaarlijk voor de monetaire slang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe valutacrisis is gevaarlijk voor de monetaire slang

5 minuten leestijd

De voornaamste bedreiging van het stelsel van gemeenschappelijk zwevende wisselkoersen in Europa, de „monetaire slang", is dit jaar een eventuele nieuwe valutacrisis die het gevolg zou kunnen zijn van politieke of economische verwikkelingen waarin banken en andere grote ondernemingen aanleiding zien tot aan- of verkoop van grote bedragen in vreemd geld. Dit zegt het Hudson Institute, een instelling voor economisch onderzoek in Parijs, in zijn jongste publikatie. <br />

Het instituut geeft op korte termijn de Belgische frank en de Deense kroon de meeste kans op het slachtoffer te worden van een speculatieve aanval, hoewel objectief bezien de economische omstandigheden in België en Denemarken niet ongunstig afsteken bij die van de andere landen in de slang: Nederland, West-Duitsland, Noorwegen en Zweden. De psychologische invloeden waarvoor de valutahandelaren gevoelig zijn wegen echter zwaar.

Op langere termijn zullen de exportprijzen van West-Duitsland steeds meer uit de pas gaan lopen met die van de andere deelnemers aan het stelsel van zwevende valuta's, tenzij die landen besluiten hun monetaire en fiscale beleid beter op dat van de Bondsrepubliek af te stemmen.

Sterk

Terwijl West-Duitsland heeft laten blijken dat het ondanks de overwaardering van zijn mark een overschot op zijn handelsbalans weet te handhaven zijn er geen aanwijzingen dat België of Denemarken van een nieuwe valutacrisis zouden kunnen profiteren, aldus het instituut.

De Parijse instelling meent dan ook dat er een grotere speelruimte voor de valuta's binnen de slang moet komen, met andere woorden dat de marge waarbinnen de koersen ten opzichte van elkaar mogen schommelen groter moet worden dan 2,25 procent onder en boven een vastgestelde middenkoers. Dat zal vooral nodig zijn naarmate de inflatiepercentages in de deelnemende landen grotere onderlinge verschillen beginnen te vertonen.

Prijsstijgingen

Volgens het Hudson Institute zijn de prijzen van verbruiksgoederen de afgelopen drie maanden op jaarbasis in Nederland met zeventien procent gestegen, in Zweden met twaalf, in België met negen en in West-Duitsland met zeven procent.

Een lichtpuntje is dat de centrale banken van de landen in de slang alle moeite doen om de wisselkoersen van de gezamenlijke zwevende valuta's bij elkaar te houden.

Speculatief

De speculatieve belangstelling voor die valuta's is dan ook niet zo groot als voor bijvoorbeeld de dollar, de Franse frank of het pond sterling. De valuta's van de slang zullen daarom vermoedelijk niet onder zware druk komen zolang er geen volwassen valutacrisis ontstaat, aldus het Hudson Institute.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nieuwe valutacrisis is gevaarlijk voor de monetaire slang

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken