Bekijk het origineel

St. Lambertuskerk in Buren een rijke historie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

St. Lambertuskerk in Buren een rijke historie

Restauratie nu op eerste plaats

5 minuten leestijd

<br />

BUREN — Het historische stadje Buren heeft veel bezienswaardigheden binnen haar eeuwenoude muren. Eén dezer is de Nederlands Hervormde St. Lambertuskerk. Ten bate van de restauratie van deze kerk is onlangs een jaarmarkt gehouden, die in het teken stond van de 200-jarige onafhankelijkheid van Amerika. Ook de Amerikaanse ambassadeur in ons land heeft bij deze gelegenheid Buren bezocht.

Wanneer men de kerk bezichtigt heeft men een goede gids aan de brochure ,,Een nieuwe gids van een oude kerk", gedrukt door de Burense drukkerij Thijsen. De historie van de St. Lambertuskerk gaat terug tot het jaar 1395, toen de door de toenmalige Heer van Buren opgerichte kapel, tot parochiekerk werd verheven. Het kerkelijk archief van voor de hervorming is niet bewaard gebleven, zodat dus weinig van deze tijd bekend is.

De plattegrond uit 1763 noemt de Zuidelijke beuk „d' oude klijne kerk", de middenbeuk ,,d' oude kerk" en de Noordelijke beuk „nieuwe kerk". Omtrent het bouwjaar van de 42 meter hoge toren is niets bekend. Men vermoedt dat deze uit de 14e eeuw stamt en een eenvoudige spits bezat welke omstreeks 1540 door een achtkantig bovenstuk werd vervangen. De architekt hiervan moet de Italiaan Aliessandro Pasqualini geweest zijn, die op deze wijze ook de toren van IJsselstein bouwde. De huidige bovenbouw dateert van 1665, nadat in 1575 de oude was afgebrand. Het ontwerp is afkomstig van de Nederlandse architekt Pieter Post.

Klokken

In de toren bevinden zich drie klokken. De klok met een doorsnede van 67 cm, in 1520 gegoten door Henricus de Borch, geeft de halfuurslag aan. De tweede klok met een doorsnede van 109,5 cm is van 1615 en van lan François en Thomas ,,les symon frères". De derde klok dateert uit 1965 en is door de fa. Eijsbouts uit Asten vervaardigd. De oorspronkelijke klok werd in 1750 door Ciprianus Crans gegoten, maar is door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Het orgel is een zogenaamd Batz-orgel. Het is in 1851 gebouwd door de fa. J. Batz en comp. te Utrecht voor een bedrag van 4535 gulden.

Oranje-huis

Onder het orgel is een graftombe aangebracht ter herinnering aan Prinses Maria van Oranje-Nassau, gravin van Buren. De tekst luidt: Maria, gravin van Hohenlohe, geboren Prinses van Oranje en Nassau overleden 30 september 1616 stichteres van het weeshuis alhier, Maximiliaan van Egmond, graaf, van Buren, enz., overleden 25 dec. 1548, en andere familieleden der graven van Buren. Deze tombe is in 1901 geplaatst.

Los van de vele grafzerken in de kerk, bevinden zich in de grafkelder nog vijf loden kisten, waaronder de kist van Prinses Maria met de tekst: Maria geboren princesse van Oraingien, gravinne van Nassau gravinne dowagiere van Hohenlohe gestorven den 30 Septembris 1616 stilo veteri. De overige zijn van de graven Frederik, Floris, Maximiliaan en diens echtgenote Francoise de Lannoy, de moeder van Anna van Buren, de eerste echtgenote van Prins Willem van Oranje. De plaats van de vorstelijke grafkelders is eeuwenlang onbekend geweest en eerst in 1895 weer ontdekt.

Antiek

Verder zijn de vele grafzerken, de oude kansel, met een Statenbijbel uit 1748 gedrukt door Nicolaas Goetzee uit Gorinchem (op de lezenaar ligt de bijbel van Jacob en Hendrik Keur uit Dordrecht uit 1756), de antieke kronen en nog veel meer andere dingen de moeite waard om bekeken te worden. Niet te vergeten de wandborden, waarvan de ene geschenk is van de in 1623 overleden drost Philips van Steelandt en diens vrouw. Hierop staan de teksten Prediker 12 vs 13, Romeinen 14 vs lOb, 11, 22, 23b en Job 28 vs 28. Het andere uit 1602 bevat de teksten I Thessalonicenzen 4 vs 13 en 14, Johannes 5 vs 28 en 29, toepasselijk op de vele doden die in de kerk begraven liggen en Psalm 143 vs 2. Al met al een stuk historie dat niet verloren mag gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

St. Lambertuskerk in Buren een rijke historie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken