Bekijk het origineel

Spanning in Wall Street had bevredigend einde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spanning in Wall Street had bevredigend einde

3 minuten leestijd

NEW YORK — De spanning waaronder de beurs van Wall Street de hele vorige week leed, kon zich vrijdag op de laatste dag eindelijk ontladen. De in bange vermoedens afgewachte stijging van de groothandelsprijzen bleek hard mee te vallen en werd door de beurs zeer positief ontvangen.

Nadat de drie voorafgaande dagen (maandag had de beurs- vrijaf wegens Amerika's tweede eeuwfeest) verschillen hadden opgeleverd van minder dan één punt, stoomde de Dow Jones index voor de industrie vrijdag moeiteloos naar een winst van ruim elf punten, daarmee opnieuw de index over de Tens van de 1000 punten heen tillend.

Aanwijzing

Het aardige dit keer is, dat de sprong over deze allengs minder magische grens op een vrijdag werd gemaakt. Dat geeft een aanwijzing over het optimisme dat vrijdag heerste. De laatste dag van de week wordt door veel aandeelhouders gebruikt om eventuele winsten te incasseren. De verkopen veroorzaken dan een druk op de koersen, waar moeilijk tegen op te boksen valt. Vrijdag was daar weinig van te merken, hoewel daarbij aangetekend moet worden dat de koersverschillen deze week niet erg groot zijn geweest.

Schatting

Met de nieuwe gegevens wordt de Amerikaanse inflatie voor dit jaar op 6 procent geschat. Historisch gezien is dat erg hoog maar in vergelijking met de 7 procent van 1975 en de 12,2 procent van het topjaar 1974 betekent het een verbetering.

De prime-rate bleef de vorige week onveranderd, een kleine tegenvaller voor degenen die op grond van de gedaalde tarieven voor kortlopende schulden een verlaging hadden verwacht. Gezien de vaste stemming van afgelopen vrijdag is het echter niet onmogelijk, dat de al veel eerder verwachte zomerhausse nu is begonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Spanning in Wall Street had bevredigend einde

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken