Bekijk het origineel

Looneisen van stakende PTT'ers ingewilligd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Looneisen van stakende PTT'ers ingewilligd

Golf van onrust over Spanje

3 minuten leestijd

MADRID — De staking van enkele duizenden Spaanse Postbeamten die vijf dagen geleden begon is zaterdag afgelopen. De stakers zijn weer aan het werk gegaan nadat hun leiders loonvoorstellen hadden geaccepteerd die door de directie van de posterijen waren gedaan tijdens een vergadering op de vroege zaterdagochtend.

De postbeambten krijgen een onmiddellijk ingaande loonsverhoging van 3.000 pesetas per maand en een nieuwe verhoging van 18 procent in september. De regering heeft besloten de eis van de stakers in te willigen dat zes collega's die waren aangehouden na een poststaking in jauari, worden vrijgelaten.

In de Spaanse stad Sabadell, bij Barcelona, zijn zaterdagavond bij een botsing tussen de politie en circa tweeduizend betogers twaalf personen gewond. De manifestatie was georganiseerd door „illegale" vakbonden en verliep rustig totdat een stoet vertrok naar het centrum van de stad. De politie verrichtte charges en na een korte paniek reageerden de betogers met het gooien van stenen. Drie demonstranten werden gearresteerd.

Amnestierellen

De Spaanse politie is zondag hard opgetreden tegen grote demonstraties voor amnestie voor politieke gevangen in Madrid, Barcelona en Pamplona. Met rookgranaten en rubberkogels werden de betogers uiteengejaagd, waarbij zowel aan de kant van de demonstranten als bij de politie gewonden vielen. Volgens oppositiekringen zijn alleen in Madrid al meer dan honderd mensen gearresteerd.Volgens ooggetuigen heeft de politie geschoten op betogers in de Madrileense arbeiderswijk Carabanchel. Hier zouden zeker zes mensen met verwondingen naar een ziekenhuis zijn gebracht, onder wie een parochiegeestelijke die volgens ooggetuigen door een man in burger met een pistool in het gezicht werd geslagen.

De nieuwe golf betogingen voor amnestie betekent een ernstige uitdaging voor de nieuwe premier Suarez. Ondanks het harde politie-optreden tegen de betogers verwacht de Spaanse pers toch een soort amnestiemaatregel van Suarez maar de vraag is hoeveel van de naar schatting 600 politieke gevangenen daarvan zullen profiteren, aldus het blad El Pais.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Looneisen van stakende PTT'ers ingewilligd

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken