Bekijk het origineel

Opstand in Peru tegen socialistisch bewind

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opstand in Peru tegen socialistisch bewind

Leider naar het buitenland?

2 minuten leestijd

LIMA — De socialistische regering van Peru heeft zaterdag de eerste opstand sedert haar optreden in augustus 1975 onderdruk. De leider van de opstand, generaal Bobbio, hoofd van de militaire academie voor dienstplichtigen, zou uit het land zijn gezet, maar officieel is niets over hem bekend gemaakt.

Generaal Bobbio, die onlangs lot generaal was benoemd heeft de afgelopen tijd een meer kapitalistische benadering voorgesteld om de economische problemen in Peru te lijf te gaan. Als gevolg hiervan kreeg hij te horen dat hij zijn ontslag kon indienen, aldus goed ingelichte kringen.

De kranten in Lima, die alle door de staat worden gecensureerd, maakten alleen melding van de solidariteitsbetuigingen aan de regering door de verschillende militaire opperbevelhebbers.

De regering van Bermudez legt zich toe op de omschakeling van Peru van een kapitalistische tot een socialistische staat. De regering probeert een betere inkomensverdeling tot stand te brengen door landhervormingen en met het aanpakken der particuliere ondernemingen door deze ofwel te nationaliseren ofwel te verplichteii minstens 50 procent van de aandelen aan de arbeiders over te dragen.

De militaire regering bezit reeds een monopoliepositie bij de spoorwegen, de elektriciteitsvoorziening, de olie- en staalproduktie en heeft meerderheidsbelangen in scheepvaart, mijnbouw en de produktie van cement. Ook de grootste luchtvaartmaatschappij van het land, Aeroperu, is staatseigendom.

Het grootste deel van de nationalisaties is tot stand gekomen onder de militaire regering van generaal Velasco, die acht jaar geleden de burgerregering van president Belaunde omver wierp. Bermudez en zijn mede-officieren zetten Velasco vorig jaar augustus af. De nieuwe regering is vrijwel dezelfde politiek blijven voeren als waarmee Velasco de oligarchie heeft gebroken, maar heeft wel duidelijk gemaakt dat afwijzing van het kapitalisme niet betekent dat de generaals flirten met het commimisme zoals Velasco deed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Opstand in Peru tegen socialistisch bewind

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken