Bekijk het origineel

Hogere rijksbijdragen voor pregewesten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hogere rijksbijdragen voor pregewesten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Polak (Binnenlandse zaken) heeft aan 27 pregewesten (samenwerkingsverbanden van de gemeenten) de rijksbijdragen 1976 voor elk van hen bekendgemaakt. In verband met de (beperkte) mogelijkheden in de rijksbegroting zijn de voor dit jaar toegekende bedragen in het algemeen ongeveer 7 à 10 pct hoger dan die van 1975.

Er waren weinig mogelijkheden om bepaalde zich sterk ontwikkelende gewesten schoksgewijs veel hogere bedragen toe te kennen dan in 1975. Wel is aan vier pregewesten (gewest Noord-Limburg, stadsgewest Oss, Intergemeentelijk overlegorgaan Rijnstreek en samenwerkingsorgaan Oost-Veluwe) voor het eerst een rijksbijdrage toegekend.

De rijksbijdragen voor 1976 variëren van 2.225.000 gulden voor de agglomeratie Eindhoven tot 80.000 gulden voor het samenwerkingsorgaan Oost-Veluwe. Aan pregewesten met slechts een betrekkelijk gering inwonertal en aan pregewesten die zich nog in een beginstadium van ontwikkeling bevonden, wordt niet meer dan ƒ 80.000 aan rijksbijdrage gegeven. Geen rijksbijdrage wordt toegekend als de bijdragen van de deelnemende gemeenten minder bedraagt dan ƒ 2,25 per inwoner.

In het algemeen is het streven er in het kader van de geleidelijke groei naar een nieuwe bestuurlijke indeling op gericht te komen tot grotere en meer krachtige pregewesten. Staatssecretaris Polak streeft naar meer vaste uitkeringsgrondslagen, zodat ook de pregewesten zelf beter weten waar zij aan toe zijn. Hij zal daarover advies vragen aan de Raad voor de gemeentefïnanciën. De staatssecretaris tracht de nieuwe regeling voor het eerst toe te passen met ingang van 1977.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Hogere rijksbijdragen voor pregewesten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken