Bekijk het origineel

Spaanse regering zet vaart achter amnestie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spaanse regering zet vaart achter amnestie

2 minuten leestijd

MADRID — De nieuwe Spaanse regering zal zich deze week uitspreken over haar politieke koers en over het vraagstuk van amnestie voor politieke gevangenen, zo heeft minister van buitenlandse zaken Marceling Oreja Aguirre tijdens een bezoek aan Wenen meegedeeld.

De afgelopen dagen is in Spanje op grote schaal gedemonstreerd voor vrijlating van politieke gevangenen.

Welingelichte kringen in Madrid verwachten overigens geen algemene amnestiemaatregel. De 272 mensen die wegens „terreur-daden" in voorarrest zitten of veroordeeld zijn, zullen er vrijwel zeker van worden uitgezonderd. Het blad Informaciones heeft uitgerekend dat er 119 mensen wegens „terreur" in voorarrest zitten en dat 153 mensen gevangenisstraffen uitzitten voor dit delict. Ook het lidmaatschap van een organisatie die geweld gebruikt, zoals de Baskische afscheidingsbeweging ETA, geldt als "terreur".

Volgens Informaciones zitten er in Spanje nog 636 mensen op politieke gronden gevangen, die hetzij niet profiteerden van een amnestiemaatregel van koning Juan Carlos, hetzij later gevangen zijn genomen. Van een eventuele amnestie kunnen vooral leden van de communistische partij profiteren, waarvan voormannen als Simon Sanchez Montero en Santiago Alvarez nog gevangen zitten.

In een interview heeft de nieuwe Spaanse minister van buitenlandse zaken gezegd, dat er in april of mei volgend jaar vrije verkiezingen gehouden zullen worden.

Marcelino Oreja Aquirre voegde daar echter aan toe, dat communisten als illegaal zullen worden blijven beschouwd.

Oreja zei verder, dat de regering streng zal optreden tegen de stakingsbeweging, maar dat zij tegelijk open wil staan voor gerechtvaardigde verlangens.

Hij toonde zich een warm verdediger van regionalisme en hij had kritiek op het strakke centralisme, dat de politiek van Franco altijd heeft gekenmerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Spaanse regering zet vaart achter amnestie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken