Bekijk het origineel

Overweldigende steun voor senator Carter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overweldigende steun voor senator Carter

Democratische conventie geopend

3 minuten leestijd

NEW YORK — De Amerikaanse democratische partij heeft maandagavond haar 37ste nationale conventie geopend in de New Yorkse Madison Square Garden. Het betekende het begin van een vierdaagse bijeenkomst waarop Carter zal worden aangewezen als de democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2 november. Kort voor de opening van de conventie trok afgevaardigde Roding van New Yersey zich terug als mogelijke kandidaat voor het vice-presidentschap.

Robert Strauss, voorzitter van de democratische partij, dirigeerde om 01.15 uur dinsdagochtend (onze tijd) de 3816 afgevaardigden naar hun plaatsen. Op dat moment toonde een door het persbureau UPI uitgevoerde telling dat 1986 afgevaardigden hun stem zullen uitbrengen op Carter, de 51-jarige oud-gouverneur van Georgia, als woensdag de presidentskandidaat wordt aangewezen. Dat cijfer ligt ver boven de 1505 die Carter nodig heeft om in de eerste ronde te worden gekozen en zijn medewerkers hopen dat de conventie hem unaniem, bij acclamatie zal aanwijzen. De enige verrassing die de conventie zal opleveren is Carters keus van zijn ,.running mate" voor het vice- presidentschap. Hij heeft met zeven mogelijke kandidaten gesprekken gevoerd, maar een van hen, Roding, bekend geworden als voorzitter van de commissie van het huis van afgevaardigden die de impeachment- procedure tegen Nixon op gang bracht, trok zich op het laatste moment terug. De reden daarvan is niet bekendgemaakt. Veel afgevaardigden speculeerden dat de keus voor de kandidatuur van het vice-presidentschap zal vallen op senator Muskie van Maine de 62-jarige veteraan in de senaat en de kandidaat voor het vice-presidentschap in 1968. De voornaamste reden die werd genoemd is dat Muskie Rooms Katholiek is en dat zowel Carter als partijvoorzitter Strauss menen dat de Baptist uit Georgia moeilijkheden zal hebben bij het winnen van Rooms Katholieke stemmen. Overigens zal Carters „running mate" pas donderdagmorgen bekend zijn.

Feminisme

Een mogelijk addertje onder het gras voor het eenheidsvertoon dat de democraten van hun conventie willen maken is maandagavond nog weggenomen. De vrouwelijke afgevaardigden, die eisten dat zij in gelijke mate als hun mannelijke collega's vertegenwoordigd zullen zijn op de volgende conventie in 1980, stemden tenslotte in met éen compromis. Volgens een aankondiging van het New Yorkse congreslid Abzug zal de nationale democratische partij de partijen in de staten dringend verzoeken (maar niet bindend voorschrijven) de gelijke verdeling van zetels tussen personen van beiderlei sekse te bevorderen. Carter had zich krachtig verzet tegen een al te drastisch verdelingssysteem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Overweldigende steun voor senator Carter

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken