Bekijk het origineel

Bevrijdingsfront Oeganda opgericht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bevrijdingsfront Oeganda opgericht

Geruchten troepenbewegingen houden aan

2 minuten leestijd

PHILADELPHIA — In het Amerikaanse Philadelphia is maandag de oprichting aangekondigd van een „Volksfront voor de bevrijding van Oeganda". De oprichter is Odongkara, een Oegandese ex-politieman.

Volgens Odongkara zijn in het front verscheidene honderden Oegandezen verzameld die naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Het doel van het volksfront is de regering van president Amin omver te werpen.

Tijdens een persconferentie, die onder het schild van het ,,Amerikaans-Joods comité" werd gehouden, zei Odongkara dat „de Oegandezen niet van Amin houden en dat ze graag zien dat hij wordt afgezet hoewel dat ook moeilijk zal zijn". Het leger van Oeganda is in meerderheid opgebouwd met leden van de stam waartoe Amin zelf behoort. Wanneer de president een gerucht van een komplot verneemt organiseert hij een razzia onder de bevolking en gaat vervolgens over tot zuiveringen, aldus Odongkara.

Troepenbewegingen

Het dagblad „Daily Nation" in Nairobi heeft dinsdag bericht dat Oeganda tanks, artillerie en meer dan 300 militairen heeft samengetrokken bij de grens met Kenia.

De Keniase regering heeft in een officiële verklaring gezegd dat de Oegandese troepen in paraatheid zijn gebracht om „direct te kunnen toeslaan". Een Oegandese militaire woordvoerder heeft radio Oeganda de berichten over Oegandese militaire maatregelen bij de grens met Kenia „kwaadaardige propaganda" genoemd. Hij beschuldigde Kenia van het zenden van troepen naar de grens met Oeganda. Dit is weer door Kenia ontkend.

Volgens de Daily Nation in Nairobi zijn meer dan 3000 Oegandese militairen samengetrokken bij de grenspost Malaba aan de hoofdweg tussen Nairobi en Kampala. Volgens het blad worden Keniase burgers in Oeganda gedood bij wraakacties van de Oegandese militairen als gevolg van de Israëlische actie. Veel Keniase burgers zouden Oeganda ontvluchten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bevrijdingsfront Oeganda opgericht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken