Bekijk het origineel

Geringe groei Islam in Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geringe groei Islam in Zuid-Afrika

Wel veel Moslems in Afrika

2 minuten leestijd

Bijna eenderde deel van de 350 miljoen moslems in de wereld woont iii Afrika. Dat aantal neemt sterk toe. Afgezien van de Arabische landen in Noord- Afrika verkeren ongeveer 60 miljoen moslems zuidelijk van de Sahara.<br />

Er is — zo doet het voorlichtingsbulletin van de Nederduits Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika geloven — een eenvoudige verklaring voor de sterke aanwezigheid van de Islam in Afrika. Er bestaat namelijk in Afrika geen „centraal geloof'. De meeste godsdiensten erkennen het bestaan van een Opperwezen. Dientengevolge bestaat er een vacuüm dat gevuld moet worden. In de meeste delen van Afrika is de Islam het christendom net voor geweest.

Afgezien van de eenvoudige voorziening in enige godsdienstige behoefte, zo stelt het Zuidafrikaanse blad „To the point", zorgt de Islam voor een samenhorigheidsgevoel onder de Afrikanen. Terwijl zij de in hun stam gebruikelijke gewoonten voortzetten gevoelen zij in de Moslemrites hun sociale verbondenheid.

Centrum

Het centrum vanwaar de Moslem- machine opereert, aldus „To the point", is Cairo. Al 20 jaar geleden zei Nasser: wat in Cairo gebeurt gaat alle Arabieren, alle Moslems, en geheel Afrika aan. Aan het Al-Azhar instituut voor Moslemzending in Cairo studeren thans 4000 studenten afkomstig uit heel Afrika. Met behulp van de oliefondsen, aldus het meergenoemde blad, zijn soortgelijke inrichtingen opgezet in Nairobi, Dar es Salaam en Kampala.

De wortels van de Islam in Zuid- Afrika gaan terug naar 't ogenblik dat Jan van Riebeeck in 1652 een aantal Moslem-slaven uit Indonesië binnenbracht. Evengoed heeft, de Islam in Zuid-Afrika een relatief laag groeipercentage, aldus het blad. Er zijn slechts 300.000 Moslems op een totale bevolking van ongeveer 25 miljoen mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geringe groei Islam in Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken