Bekijk het origineel

Franse marine steunt Amerikaanse 6e vloot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse marine steunt Amerikaanse 6e vloot

Militair isolationisme verleden tijd

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Frankrijk is langzaam-aan de sterkte van zijn vloot in de Middlellandse Zee aan het opvoeren hetgeen in militaire kringen alhier wordt gezien als een steun aan de Amerikaanse Zesde Vloot in deze wateren die op strategisch en politiek gebied behoren tot de belangrijkste ter wereld.

De Britten daarentegen hebben steeds meer oorlogsbodems uit de Middellandse Zee teruggetrokken. Frankrijk maakt geen deel uit van de gemtegreerde NAVO-commando's en mocht zich een crisis voordoen, dan heeft het daardoor meer „armslag" om de Arabische landen te steunen dan bijvoorbeeld Groot-Brittannië. De wijze waarop Frankrijk op militair gebied- „optrekt" met de NAVO biedt dit land duidelijk voordelen. Franse officieren leggen hier in het openbaar niet de nadruk op want dit zou koren op de molen zijn van de politieke tegenstanders van president Giscard d'Estaing. Zijn oude politieke vijanden, de Gaullisten en de communisten, beschuldigen hem er namelijk van dat hij Frankrijk „ondergeschikt" maakt aan de V.S.

Vliegdekschepen

Medio juni arriveerde het Franse vliegdekschip de Foch in Toulon, de grootste Franse marinebasis aan de Middellandse Zee. Daar lag al, sedert oktober van het vorige jaar, het vliegdekschip de Clemenceau. Beide bodems hebben 40 gevechtsvliegtuigen aan boord. Deze zomer zal het met raketten uitgeruste fregat de Duquesne in Toulon aankomen en dan bedraagt het totale tonnage van de daar liggende Franse oorlogsschepen 130.000. In 1959 had president De GauIIe de Franse marine-eenheden losgemaakt uit het geïntegreerde NAVO-commando in de Middellandse Zee. Het practische gevolg van deze maatregel was geringer dan men had gedacht. De regeringen van de V.S. en de bondgenoten waren verheugd toen tegen het eind van 1974 de regering van Giscard d'Estaing, precies twee weken nadat de Britten hun vlooteenheden gingen terugtrekken uit de Middellandse Zee, besloten de eigen smaldelen aldaar te versterken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Franse marine steunt Amerikaanse 6e vloot

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken