Bekijk het origineel

WERELDVERBETERAARS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WERELDVERBETERAARS

2 minuten leestijd

<br />

Volgens het progressieve rk weekblad De Bazuin is er sprake van een dooi in de verhouding tussen christendom en marxisme. Ondanks de pauselijke pressie hebben zich Immers in Italië roomskatholieken achter de communistische partij geschaard. Ook in Nederland vindt het communisme steeds meer aanhang onder roomskatholleken en protestanten.

Moet ons dat erg verwonderen? Eigenlijk niet. In het hedendaagse theologisch denken is er immers sprake van een sterke verwereldlijking van de bijbelse boodschap. Het gaat daarin om een betere wereld hier en nu, waarbij dat betere vooral gezocht wordt in gelijkheid van materiële goederen en menselijke solidariteit. Het hart van het evangelie is hieruit weggesneden. Welnu deze „theologen" komen in aanraking met andere wereldverbeteraars, waaronder de marxisten de grootste groep vormen. Dat marxisme straalt daadkracht en zekerheid uit en dat is hetgene waar deze zoekende theologen behoefte aan hebben. De oude geloofsovertuigingen van hun kerk hebben voor hen afgedaan. Zij zijn nu op zoek naar een nieuw houvast en een nieuwe inspiratiebron. Vandaar dat vooral in de rooms-katholieke wereld — waar veel op drift is geraakt — het marxisme zoveel belangstelling en sympathie heeft verworven.

Deze christelijke bewonderaars van het marxisme schijnen er geheel blind voor te zijn hoezeer de praktijk van het marxisme er een geweest is en nog is, van onrecht en geweld, van broedertwist en onderdrukking. Men laat zich bedriegen met schoonklinkende woorden en men vergeet de les van de geschiedenis dat zovele wereldverbeteraars en heilsprofeten in werkelijkheid alleen maar onheil hebben gesticht.

Dat behoeft ons niet te verbazen want op de bodem aller vragen ligt der wereld zondeschuld. Wie daaraan voorbij gaat, bouwt slechts aan illusies. Zo ook de marxist, wiens enige troost beide in leven en sterven is, dat krachtens Marx' onwankelbare belofte eens de heilstaat komen zal. Dat is een volstrekt antichristelijke visie waarmee men bedrogen uit komt, voor de tijd, maar ook voor de eeuwigheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

WERELDVERBETERAARS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken