Bekijk het origineel

Bestuur van Italiaanse socialisten afgetreden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bestuur van Italiaanse socialisten afgetreden

Andreotti kabinetsformateur

2 minuten leestijd

ROME — Het bestuur van de Italiaanse socialistische partij is afgetreden. De socialisten hebben bij de onlangs gehouden parlementsverkiezingen sterk verloren. Ook de secretaris-generaal. De Martino, is afgetreden. President Leone wees gisteren de christen-democraat Andreotti aan als kabinetsformateur.

De 57-jarige Andreotti, die sinds 1946 in de Italiaanse wetgevende macht werkzaam is geweest, zal moeten proberen een regering samen te stellen na de parlementsverkiezingen van vorige maand waarbij zijn partij haar dominerende rol behield ondanks de grote winst van de communisten.

Andreotti, die nu tot premier zal worden benoemd, vervulde in de regering van Moro, die in april ten val kwam, het ambt van minister van begroting, liet formeren van een nieuwe regering kan weken duren, Alhoewel de Christendemocraten nog steeds Italië's grootste partij zijn hebben zij geen meerderheid om zelf te kunnen regeren. De socialisten, op twee na de grootste partij in Italië, zorgden voor de val van de Christendemocratische regering van premier Moro door hun parlementaire steun terug te trekken. Hierdoor werd de weg vrijgemaakt voor de algemene verkiezingen, die een jaar te vroeg gehouden werden.

De socialistische partij, die de aanval opende op de christendemocratische onbekwaamheid om het land te besturen en pleitte voor een leidinggevende rol van de communisten, had gehoopt winst te boeken bij de parlementaire verkiezingen van vorige maand.

Het pakte echter anders uit. De socialisten verloren vier zetels in de kamer en vier zetels in de senaat.

Uitstel

Het aftreden van De Martino kan verder uitstel veroorzaken voor de formatie van een nieuwe regering omdat de christendemocraten socialistische steun moeten hebben voor het samenstellen van een regering. De door de kerk gesteunde Christendemocraten weigeren een regeringsalliantie aan te gaan met de communisten, maar hebben er wel in toegestemd met hen overleg te plegen over kwesties die van groot nationaal belang zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bestuur van Italiaanse socialisten afgetreden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken