Bekijk het origineel

Overheid wil bouw F16 niet uitbesteden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overheid wil bouw F16 niet uitbesteden

Geen overheveling naar Duitsland

5 minuten leestijd

DEN HAAG — In het congresgebouw in Den Haag is gistermiddag het F 16-contract tussen de Amerikaanse vliegtuigfabriek van General Dynamics en de Nederlands-Duitse vliegtuigenfabrlek van Fokker-vereinigte Flugtechnische Werke getekend. Voor Fokker-VFW tekenden de directeuren H. J. Grobben en dr. J. H. Greidanus, voor General Dynamics zette Daniel B. Scheideman, directeur van het coproduktieprogramma in Europa zijn handtekening.

Het contract tussen deze twee fabrieken heeft betrekking op de samenwerking bij de bouw van de F 16-straaljagers. Het heeft, met uitzondering van het materieel, een waarde van ruim een half miljard (ƒ506.309.771) gulden en met inbegrip van het materieel van meer dan zeshonderdmiljoen gulden.

De ondertekening werd bijgewoond door onder meer de ambassadeur van de Verenigde Staten in ons land, Kingdon Gould jr, generaal-majoor H. Dieters, directeur materieel luchtmacht, en een vertegenwoordiger van het ministerie van Economische zaken.

Eerste aflevering

De eerste onderdelen van de F 16's, die op basis van het. coproduktiecontract tussen General Dynamics en Fokker-VFW zullen worden gebouwd, zullen in mei 1978 worden afgeleverd. Het eerste afgewerkte vliegtuig zal in juni 1979 gereed zijn. Het coproduktiecontract is gebaseerd op een totaal van duizend F 16-vliegtuigen, 650 voor de luchtmacht der VS en 350 voor de luchtmachten van Denemarken, België, Noorwegen en Nederland. Fokker-VFW zal voor 564 vliegtuigen de rompmiddenstukken en de bewegende delen van de vleugel maken. Deze onderdelen zullen door Fokker-VFW ook aan de F16 produktielijn in Fort Worth en aan de produktielijn in België worden geleverd.

Het contract bepaalt dat de industrie van de vier Westeuropese landen zal produceren: veertig procent van de waarde van de F 16's besteld door de eigen luchtmacht, tien procent van de waarde van die toestellen besteld door de luchtmacht der VS en vijftien procent van de waarde der vliegtuigen die andere dan de vijf landen bestellen.

Overheveling

De heer Grobben deelde desgevraagd mee dat Fokker-VFW een halfjaar geleden, op grond van toen voorhanden informatie, geneigd was te trachten van de Nederlandse regering goedkeuring te krijgen voor het plan om een gedeelte van de werkzaamheden verbonden aan de produktie van de F 16 over te hevelen van het bedrijf in Nederland naar het bedrijf in de Bondsrepubliek Duitsland. Die neiging was gegrond op de overweging — toen — dat de perspectieven voor het werk verbonden aan de uitvoering van het bouwprogramma voor de burgerluchtvaart een dergelijke overheveling noodzakelijk zouden maken. Sindsdien zijn die perspectieven er echter niet beter op geworden en het ziet er nu naar uit dat op de top van het F 16-programma het werk er aan in ons land zal kunnen worden uitgevoerd. Overijssel/Gelderland

Daarbij komt nog, aldus de heer Grobben, dat uitvoering van het werk voor het Frans-Dults-Nederlandse „Airbus"-programma van de kant van de regeringen van Frankrijk en van de Bondsrepubliek meer steun ontvangt in die landen dan het werk hier van de Nederlandse regering. Die problematiek is bij het ministerie van Economische zaken aanhangig gemaakt.

Goedkeuring

De minister van Economische zaken heeft zijn goedkeuring nog niet gehecht aan het verzoek van Fokker-VFW om, als het nodig mocht blijken, eenderde gedeelte van de F 16-produktie te laten uitvoeren in het bedrijf in Duitsland. (Tijdens het mondelinge overleg van de Vaste commissie voor Defensie van de Tweede kamer met de bewindslieden van Defensie en met vertegenwoordigers van Economische zaken, is van de kant van de overheid beduchtheid uitgesproken over zo'n overheveling van werk). De heer Scheideman heeft voorts meegedeeld, dat met het totaal van de duizend F 16-straaIjagers voor de vijf landen (VS plus vier in Europa) een bedrag van 542 miljoen dollar zal zijn gemoeid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Overheid wil bouw F16 niet uitbesteden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken