Bekijk het origineel

Wereldraad mag de EEG niet helpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldraad mag de EEG niet helpen

Melkpoeder niet via kerk verdelen

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Europese RK Caritasorganisaties en de Wereldraad van kerken zijn verontwaardigd omdat de Europese Gemeenschap geen gebruik wil maken van hun diensten bij de verdeling van de overschotten melkpoeder aan de ontwikkelingslanden. Dit verklaarde mr. J. van Gennip, bestuurslid van de afdeling voedselhulp van Caritas Nederland (beter bekend onder de naam „Stichting mensen in nood") en lid van het verbindingscomité van de Europese Caritasorganisaties.

In 1975 zorgde Caritas voor de verdeling van 8.000 ton melkpoeder, maar dit jaar wil men 23.000 ton verdelen. De EEG wil echter maar 10.000 ton geven aan de organisaties die ook zelf het transport moeten betalen. Bij het internationale Rode kruis en de wereldvoedselorganisatie worden deze vervoerskosten wel betaald.

Caritas heeft nu een plan uitgewerkt volgens hetwelk 2 miljoen mensen in 43 landen zouden kunnen worden geholpen wanneer deze organisatie zou kunnen beschikken over 23.000 ton melkpoeder. De Nederlandse Caritas-tak zou 5.500 ton voor haar rekening nemen. Van Gennip, die hierover dinsdag de heer Cheysson, commissaris van de EEG van het directoraat-generaal 8 te Brussel, een verzoekschrift overhandigde, begrijpt de EEG-houding niet goed. „Wanneer de EEG niet ingaat op de Caritasvoorstellen is dit schandalig", zo zei hij. Hij voegde eraan toe „financiële en organisatorische problemen mogen geen hinderpaal vormen voor hulpverleningsprogramma's.

Vuilnismannen

Als kerkelijke organisaties het transport moeten betalen, zijn zij niet meer dan de "vuilnismannen" van de EEG, Zij verdienen integendeel erkenning als echte instrumenten bij de bestrijding van de honger in de wereld, aldus meende Van Gennip. De Caritas-organisaties hebben de indruk dat zij niet zullen worden betrokken bij de uitvoering van het programma en zijn daarbij de mening toegedaan dat het programma niet ver genoeg gaat. De transportkosten die de Caritas-organisaties en de Wereldraad van kerken wel en het internationale Rode kruis en de wereldvoedselorganisatie niet moeten betalen belopen 400 gulden per ton. Voor het gehele project zou dit 9,2 miljoen gulden bedragen. De Europese Caritas betreurt ten zeerste dat de EEG niet meer melkpoeder (10.000 ton) ter beschikking stelt van de niet gouvernementele organisaties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Wereldraad mag de EEG niet helpen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken