Bekijk het origineel

Voedselvoorziening van getroffen Irian Jaya zorgwekkend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voedselvoorziening van getroffen Irian Jaya zorgwekkend

2 minuten leestijd

OEGSTGEEST — Het zendmgsbureau van de Hervormde Kerk te Oegstgeest ontving op 13 juli uit Angouruk in het Centrale bergland van Irian Jaya nadere informatie over de aardbeving, die zich in de nacht van 25 op 26 juni heeft voltrokken:

Het gebied, liggend tussen 140 en 141 graden oosterlengte en op 41/2 graad zuiderbreedte en 40 bij 100 kilometer groot wordt bewoond door ongeveer 16.000 mensen, die normaliter al aan de rand van het bestaansminimum leven. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit zoete aardappelen - bataten - die op de relatief onvruchtbare grond worden verbouwd.

Aangezien het gebied zeer steile hellingen en diepe dalen vertoont, waarop de bevolking voedsel verbouwt, zijn niet alleen praktisch alle tuinen weggevaagd, maar bovendien vele dorpen getroffen. Het zwaarst geteisterde gebied is gelegen bij Bime, waar vier dorpen van de aardbodem verdwenen, vier zwaar beschadigd en 20 door de bevolking verlaten werden wegens het gevaar bedolven te worden onder aardmassa's en rotsen. Slechts vier dorpen zijn onbeschadigd.

In totaal wordt het aantal doden geschat op 800 mensen terwijl zeker 120 werden gewond. De meeste zwaargewonden zijn aan hun verwondingen bezweken omdat zij eenvoudigweg niet naar een ziekenhuis konden worden getransporteerd. Enkele gewonden worden in het ziekenhuis van de Evangelisch-christelijke kerk van Irian Jaya in Angouruk verpleegd.

Het getroffen gebied, waar geen wegen zijn breder dan geitepaden, is volkomen ontoegankelijk geworden. De Missionary aviation fellowship die met Chessnavliegtuigen de vliegverbindingen in het binnenland verzorgt, onderhoudt momenteel de voedselaanvóer door uit diverse gebieden zoete bataten naar het getroffen gebied te vliegen. Wanneer mocht blijken, dat door de opgetreden aardverschuivingen niet de hele vruchtbare bovenlaag is weggespoeld, zal het toch zeker zes maanden duren alvorens de bevolking weer in staat is zelf voor voedsel te zorgen. Per Chessna kan echter slechts 400 kg voedsel per keer worden vervoerd. Per volwassene is per dag 1 kg bataten nodig. Bovenstaande informatie werd verstrekt door de Nederlandse arts G. L. Scheepstra van het ziekenhuis in Angourulc.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Voedselvoorziening van getroffen Irian Jaya zorgwekkend

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken