Bekijk het origineel

Amin dreigt met neerschieten Britse militaire vliegtuigen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amin dreigt met neerschieten Britse militaire vliegtuigen

Mysterieuze landing op Engels vliegveld

2 minuten leestijd

LONDEN — De Oegandese strijdkrachten hebben opdracht gekregen elk Brits militair vliegtuig neer te schieten dat zich boven het land vertoont, zo meldt Radio-Oeganda. Daar werd aan toegevoegd dat het leven van de Britten in Oeganda gevaar gaat lopen als Engeland vliegtuigen stuurt om ze op te halen.

Een Londens blad heeft bericht dat er Britse militaire vliegtuigen in gereedheid worden gehouden om de 500 Britten die in Oeganda zijn te evacueren. De Britse luchtmacht heeft het bericht tegengesproken.

Een Indiase zakenman die uit Oeganda in Kenia is aangekomen, vertelde dat er in de Oegandese hoofdstad Kampala een onplezierige sfeer heerst. Na het invallen van de duisternis durfde niemand de straat op te gaan.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken en de minister van defensie hebben woensdag laten weten dat men voorlopig geen plannen heeft de 500 in Oeganda verblijvende Britten te repatriëren.

De Britse hoge commissaris in Oeganda Horrocks, kreeg de uitdrukkelijke opdracht „op zijn post te blijven" totdat president Amin hem eventueel officieel zou uitwijzen. De meeste in Oeganda werkende Britten zijn missionarissen en zendelingen die vaak ingeschakeld zijn bij het onderwijs.

Vreemde landing

Drie Londense dagbladen, Daily Mirror, Daily Mail en Daily Express, berichtten donderdag dat woensdag een vliegtuig van de Oegandese luchtvaartmaatschappij op de luchthaven Stansted ten oosten van Londen was geland met een mysterieuze lading verpakt in houten kratten.

Volgens de Daily Mirror betrof het een lading radarapparatuur die gerepareerd moet worden. Deze apparatuur zou door Israëlische commando's bij hun aktie op het Oegendese vliegveld Entebbe kapotgeschoten zijn.

De Daily Mirror zegt dat de lading vermomd was als een lading thee. Ook zouden parlementariërs volgens de krant van plan zijn te protesteren tegen de aankomst van het vliegtuig. De Oegandese president hoopt dat de radar-apparatuur door technici van Pan American Airline op het Londense vliegveld Heathrow gerepareerd wordt, zo zegt de krant.

De verrassende landing van het vliegtuig vond op dezelfde dag plaats als het indienen door Oeganda van de eis dat de Britse hoge-commissaris Horrocks teruggeroepen wordt. Oeganda zegt dat Horrocks betrokken is geweest bij de reddingsoperatie van de Israëli's.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Amin dreigt met neerschieten Britse militaire vliegtuigen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken