Bekijk het origineel

Scheepvaart gestremd voor de landbouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Scheepvaart gestremd voor de landbouw

2 minuten leestijd

ASSEN — Rijkswaterstaat heeft besloten om met ingang van donderdag de scheepvaart op de Drentse hoofdvaart van de Paradijssluis in Meppel tot de sluis Peeloo in Assen te stremmen in verband met het grote watertekort van de Drentse landbouw.

Om dezelfde reden heeft het provinciaal bestuur van Drente besloten de scheepvaart op de overige kanalen in Drenthe tot het allernoodzakelijkste te beperken. De maatregelen houden in ieder geval in dat pleziervaart in Drenthe tot nader order niet mogelijk is.

Rijks- en provinciale waterstaat doen hun uiterste best om zoveel mogelijk water op te pompen naar Drenthe waar de landbouw kampt met een enorm watertekort. Het tekort is onstaan doordat bij het schutten van de schepen in de sluizen van de Drentse hoofdvaart naar Meppel veel waterverlies optreedt. Met het beperken van de scheepvaart wil men dit nu voorkomen.

Om de dorstende Drentse landbouwgronden soelaas te bieden is geopperd behalve uit de Drentse hoofdvaart ook water op te pompen via de Hoogeveense vaart. Een landbouwgebied van ongeveer 100.000 ha zou hiervan profiteren. Hiervoor zouden echter pompen nodig zijn met een capaciteit van 50 kubieke meter per minuut, die op het ogenblik in Nederland moeilijk verkrijgbaar zijn. Provinciale waterstaat stelt pogingen in het werk om op de benodigde pompen de hand te leggen. Zodra dit gebeurt zullen de pompen gedurende zes weken op volle kracht moeten draaien om alle watergangen in het gebied tot het gewenste peil te brengen. De kosten hiervan worden op ƒ 250.000 geraamd. Provinciale waterstaat wil deze voorschieten. De waterschappen zijn bereid deze kosten uiteindelijk voor hun rekening te nemen mits het rijk een bijdrage verleent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Scheepvaart gestremd voor de landbouw

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken