Bekijk het origineel

Landdag Herv. Geref. mannenverenigingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Landdag Herv. Geref. mannenverenigingen

Oldebroek:

3 minuten leestijd

OLDEBROEK — Woensdagmiddag hield men in Oldebroek in de Ned. Hervormde kerk de jaarlijkse landdag, georganiseerd door de ring van Hervormd Gereformeerde mannenverenigingen Veluwe-Noord. Na de opening door de voorzitter, de heer L. Nagelhout, sprak drs. J. Hoek uit Groenekan, over „kerkgeschiedenis in hemels licht". Hij belichtte dat als geschiedenis in de eeuwigheid, in het heden en in de toekomst.

Vervolgens sprak ds. J. J. W. Mouthaan uit Wilsum over het thema: het gebed om de ware wijsheid. Als uitgangspunt koos deze spreker Jacobus 1 het vijfde vers. Hij verklaarde allereerst het woord wijsheid in zijn bijbelse betekenis. Deze wijsheid is een wijsheid, die je niet kunt leren. De Bijbel zegt ons,. dat deze wijsheid ons van nature ontbreekt.

Door onze afval van God zijn wij dwaas geworden. Dwaas in de kennis van onszelf, dwaas in de kennis van God. Ook na ontvangen genade blijft het gebed om wijsheid steeds weer nodig, aldus ds. Mouthaan. Hij attendeerde erop, dat deze wijsheid alleen van God begeerd kan worden. God is de Bron, uit Wiens Mond niets dan loutere wijsheid voortkomt. Daarom moeten wij met al onze dwaasheid bij God terecht komen. Hij schenkt wijsheid, waar de nood tot nood is geworden. Vanuit eigen armoede worden we dan naar God gedreven. Die in Christus een vergevend God is en niet verwijt.

Alles gegeven

Alles schenkt Hij wat nodig is voor de tijd en de eeuwigheid. Een God, Die Zjn gevend Hart heeft geopend in de gave van Zijn Eniggeboren Zoon. Wanneer we daarop zien, zo verzekerde hij de bezoekers van de landdag, behoeft niemand zich in onzekerheid af te vragen: Zou God ons deze wijsheid wel geven. Hij heeft immers alles gegeven wat Hij had en zal Hij ons met Christus niet alle dingen schenken? Deze levenswijsheid is niet gereserveerd voor een bepaalde leeftijd. Wij zien nog wel eens de persoon aan, maar God doet dat niet. Deze God geeft mild en Hij verwijt niet.

De vraag komt dan op: Heeft God geen reden tot verwijt? Ja, God heeft wel een reden tot verwijt, maar omdat Hij Zijn geliefde Zoon tot Dwaasheid heeft gemaakt, heeft Hij de Zijnen niets meer te verwijten. De spreker wekte de aanwezigen op, de wijsheid te begeren, omdat God niets liever doet dan dwazen wijs maken. Door deze wijsheid zeggen we het Jacobus na: „Zalig is de man, die verzoeking verdraagt, want als hij beproefd zal geweest zijn, zal hij de troon des levens ontvangen".

Het eigenaardige is, dat hoe meer wij deze gave ontvangen, we des te meer leren belijden dat we dwaas zijn, we leren onszelf al meer kennen, al meer komt er plaats voor het gebed om wijsheid en al meer wordt er gepleit op de toezegging tot deze God. Zalig al degenen, die hun gebrek kennen en uitgaan tot deze God, Die mild geeft en niet verwijt. Geeft eigen wijsheid op en zoek deze wijsheid, bij deze gevende God, zo riep ds. J. J. W. Mouthaan zijn tallrijk gehoor toe.

Tot slot sprak ds. J. P. Verkade uit Montfoort. Hij behandelde de geschiedenis van Maria en Martha. Zijn thema was: Maar één ding is nodig. Hij zei: De mens heeft tegenwoordig geen tijd meer om te luisteren naar de Heere, maar de rijkste zaak is in het leven de plaats aan Jezus' voeten te weten. Met klem wees ds. Verkade erop, eerst het Koninkrijk van God te zoeken, opdat ook wij het goede deel zouden kiezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Landdag Herv. Geref. mannenverenigingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken