Bekijk het origineel

Blanke functionarissen in Krugersdorp beschoten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Blanke functionarissen in Krugersdorp beschoten

Jacht op guerrilleros in Namibië

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — In Krugersdorp bij Johannesburg zijn donderdag een blanke overheidsfunctionaris doodgeschoten en een ander gewond door Afrikanen. De slachtoffers waren hoge ambtenaren van de Bantoebestuursraad van West Rand, het blanke regeringsdepartement dat de zwarte wijken bij Johannesburg controleert.

De gedode man, J. L. Roos, zat in zijn kantoor toen een Afrikaan binnenstapte en hem in het hoofd schoot. Tegelijkertijd stapte een andere Afrikaan het kantoor van ambtenaar P. van der Merwe binnen en schoot deze in de borst. Na de aanslagen ontstond een vuurgevecht tussen de aanvallers en andere ambtenaren die een van de aanvallers raakten en aan de politie overleverden. De andere is voortvluchtig.

De Zuidafrikaanse autoriteiten hebben direct uitgebreide veiligheidsmaatregelen afgekondigd.

Scholen dicht

Minister van justitie, politie en het gevangeniswezen Kruger maakte in Pretoria bekend dat de scholen voor Afrikanen, die 20 juli hun deuren weer zouden openen, vooralsnog gesloten blijven. Alle openbare bijeenkomsten zijn tot nader order verboden en de wet op de binnenlandse veiligheid is onmiddellijk in werking getreden. Dit wil zeggen dat iedereen die een gevaar voor de openbare orde wordt geacht zonder berechting voor onbepaalde tijd gevangen kan worden gezet.

Minister Kruger zegt in zijn verklaring dat zwarte agitatoren de bewoners van de Afrikaanse woonsteden rond Pretoria en Johannesburg opstoken tot nieuw geweld als op 20 juli de scholen weer open zouden zijn gegaan. De bevolking wordt geïntimideerd en bedreigd.

Intussen gaat de bevrijdingsbeweging SWAPO in Namibië zich meer en meer roeren. In gevechten met Zuidafrikaanse leger en politietroepen zijn zes guerrillastrijders gedood, zo heeft Kruger meegedeeld. Eind juni meldde Zuid-Afrika de dood van 25 guerrillastrijders, evenals deze zes leden van de onafhankelijkheidsbeweging SWAPO. Volgens Kruger heeft Zuid-Afrika "nu alle infiltranten geheel uit de weg geruimd". Hij zei dat de SWAPO-strijders opereren vanaf bases in het zuiden van Angola.

De Zuidafrikaanse troepen hebben de afgelopen weken jacht gemaakt op een groep van 17 guerrilleros. Zes van hen zijn gedood, één is gewond gevangen genomen en de anderen zijn naar Angola ontkomen, aldus Kruger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Blanke functionarissen in Krugersdorp beschoten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken