Bekijk het origineel

Lasmiddel voor plastics. Vastzetten werkstukken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lasmiddel voor plastics. Vastzetten werkstukken

Doe het zelf...

3 minuten leestijd

Is het u ook wel eens overkomen, dat uw kinderen in de vakantie triest met een leeggelopen opblaasboot of strandbal bij u kwamen en dat na enig geknoei met het bekende fietsbandenreparatiedoosje bleek, dat herstel onmogelijk was?<br />

Dat probleem kan nu worden opgelost met het zeer handige produkt VLP (Vinyl Liquid Patch), eenvoudig verkrijgbaar in een tube en zonder verdere hulpmiddelen toe te passen; dus geen plakkers enz.

Toepassingen

Het produkt heeft ongekend veel toepassingen en is bijvoorbeeld geschikt voor de reparatie van auto- en meubelbekleding, plastic laarzen, regenkleding, opblaasboten, strandballen, zacht vinyl kinderspeelgoed, kunstleren produkten zoals koffers, fietstassen en portemonnaies, terwijl het ook kan worden gebruikt voor dekzeilen, tenten enz.

Werkwijze

Het te repareren materiaal moet zo vlak mogelijk worden gelegd. Als er spanning op de randen van de scheur staat, moet men deze bij elkaar houden met overdwars geplakte stukjes plakband waarna men over de scheur een dunne laag VLP aanbrengt. Na een half uur drogen brengt men een tweede laag aan van ca. 2 cm breed.

Aangezien het materiaal na droging nogal glanzend is, kan men een beetje VLP op de las wrijven met de vinger of met een doekje, waarna de glans verdwijnt.

Overigens zult u met het verwerken geen probleem hebben, aangezien een duidelijke handleiding is bijgevoegd.

Waar te koop

VLP is in de meeste doe-het-zelf zaken te koop tegen een vastgestelde verkoopprijs. Iedereen die boort, schroeft, draad tapt, zaagt, schuurt, freest of lijmt, wordt geconfronteerd met het z.g. opspannen of vastzetten van zijn werkstuk.

De gebruikelijke klemgereedschappen hebben een spindel die net zo lang aangedraaid moet worden tot de boel vastzit. Zo werkt een bankschroef, een lijmklem, een serrejoint en noemt u maar op. In de seriefabricage worden de werkstukken heel wat sneller opgespannen nl. met een spaninrichting met een excentriek in plaats van een spindel.

Alhoewel doe-het-zelvers meest geen seriefabricage plegen en de faktor tijd niet zo mee telt, is het uit oogpunt van bedieningsgemak een goede gedachte van SKIL geweest een z.g. HANDY-KLEM te ontwikkelen, die werkt met een excentriek, waardoor het werkstuk, in één handbeweging wordt vastgeklemd. Het is eigenlijk een machineklem voor éénhandbediening, met een spanwijdte van 7,5 cm.

Deze lichtgewicht klem kan met 2 bouten of slotschroeven op elke vertikale boorstandaard, werkbank of tafel worden bevestigd. Bovendien kan ze ook los worden gebruikt als lijmtang.

In één der bekken en in de voet is een uitsparing aangebracht om ronde werkstukken zoals pijp of buis horizontaal of vertikaal vast te klenunen. Er is een gleuf over de gehele lengte van de voet, zodat het mogelijk is door en door te boren. Omdat de bekken een anti-slip profilering hebben blijft het te bewerken materiaal keurig in de gewenste stand zitten.

Overigens zit er een praktisch foefje ingebouwd; wanneer na veelvuldig gebruik het apparaat aan klemkracht zou inboeten, dan kan dit gekorrigeerd worden met een speciaal daartoe aangebrachte stelschroef. Dit handige apparaat, waaraan u veel plezier zult beleven is in de meeste doe-het-zelf zaken verkrijgbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Lasmiddel voor plastics. Vastzetten werkstukken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken