Bekijk het origineel

Universiteit krijgt minder geld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Universiteit krijgt minder geld

PLANNEN VAN KLEIN:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De instellingen van wetenschappelijk onderwijs krijgen in 1977 minder middelen toegewezen voor de gemiddelde personeelslasten. Staatssecreataris Klein (Onderwijs en wetenschappen) heeft dit in een brief aan de instellingen laten vveten.

„Deze incidentele saneringsoperatie", aldus de brief, „betekent dat in 1977 de instellingen middelen krijgen toegewezen op basis van een gemiddelde personeelslast, die ruim 3 procent lager ligt dan bij een ongewijzigd beleid het geval zou zijn. De beslissing van de staatssecretaris is gebaseerd op een onderzoek dat in de eerste helft van 1976 op zijn departement is gehouden.

De universiteiten en hogescholen hebben de afgelopen jaren middelen toegewezen gekregen op basis van hun formatiebestand en de gemiddelde personeelslast per formatieplaats. Sinds eind 1974 heeft het ministerie van Onderwijs en wetenschappen in samenwerking met de universiteiten en hogescholen een model ontwikkeld om tot een zo evenredig mogelijke verdeling van het totaal aan formatieplaatsen van het wetenschappelijk onderwijs te komen.

In de afgelopen jaren werd voor de gemiddelde personeelslasten een vrij globale berekeningswijze toegepast. Hiervoor werden gegevens gebruikt van het jaar 1971/1972.

Onderzoek

In het onderzoek dat nu op het departement is afgerond is nagegaan in hoeverre de thans gehanteerde gemiddelde personeelslasten per instelling overeenkomen met de werkelijke behoeften en zich ten opzichte van elkaar verhouden. Uitkomsten van deze berekeningen tonen aan dat sinds 1971/1972 de structuur van de formaties bij de instellingen van w.o. zodanig is, dat de gemiddelde personeelslasten zoals ze nu worden gehanteerd beduidend zouden kunnen worden beperkt, aldus het ministerie.

De staatssecretaris heeft in zijn brief meegedeeld dat met ingang van 1 januari 1977 de middelentoewijzing op basis van deze herziene gemiddelde personeelslasten zal plaatsvinden. Als randvoorwaarde heeft hij hierbij aangegeven dat instellingen die meer dan 5 procent achteruit zouden moeten, in 1977 niet verder dan die 5 procent achteruit hoeven. Het resterende deel zal in 1976 worden verrekend. De staatssecretaris is er bij het vaststellen van dit percentage vanuit gegaan dat een grotere teruggang in een jaar bestuurlijk niet verantwoord zou zijn.

De bewindsman heeft de universiteiten en hogescholen nu reeds op de hoogte gebracht van de voor 1977 toe te kennen middelen voor gemiddelde personeelslasten teneinde de instellingen in staat te stellen dit jaar al maatregelen te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Universiteit krijgt minder geld

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken