Bekijk het origineel

Eanes ook chef-staf van de strijdkrachten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eanes ook chef-staf van de strijdkrachten

Regering Soares spoedig bekend

2 minuten leestijd

LISSABON — De Revolutionaire Raad, het hoogste militaire gezagsorgaan in Portugal, heeft de nieuwe president van het land generaal Antonio Ramalho Eanes donderdag gevraagd chef-staf te worden van de strijdkrachten.

De benoeming door de raad wordt gezien als niet meer dan een formaliteit. Eanes was legerchef maar gaf deze baan over om zich aan zijn verkiezingscampagne te kunnen wijden.

Ook Eanes' voorganger, generaal Da Costa Gomes, was zowel president als chef-staf. Voorts schrijft de Portugese grondwet voor dat de president de opperbevelhebber van de strijdkrachten is.

Volgens een communiqué dat donderdagmorgen werd uitgegeven heeft de raad Eanes tevens "geadviseerd" wat betreft zijn keuze van een premier. Eanes heeft al gezegd dat hij de socialistische leider Soares zal benoemen in die functie maar de grondwet eist dat de president met de raad „overlegt" voor hij formeel de benoeming bekend maakt.

Nieuwe regering

In politieke kringen in Lissabon wordt gezegd dat Eanes vandaag de benoeming openbaar zal maken dat bijna geheel bestaat uit socialisten.

Voor de eerste maal sinds de militaire staatsgreep in Portugal 26 maanden geleden, zullen volgens de berichten geen communisten deelnemen aan de regering.

Hoewel de socialisten slechts 35 procent van de stemmen kregen bij de verkiezingen in april, is Soares ook van plan de gematigde volksdemocraten (PPD) en de conservatieve sociaal democraten (CDS) niet in zijn regering op te nemen.

Volgens Soares heeft een socialistische minderheidsregering bestaansrecht omdat de grote overwinning van Eanes bij de presidentsverkiezingen een „presidentiële meerderheid" inhoudt.

Aangezien de socialisten Eanes gesteund hebben bij de verkiezingen mogen zij van die meerderheid gebruik maken, zo zegt Soares.

Het nieuwe kabinet zal voorts een vermindering betekenen van de macht van de linkse officieren die de staatsgreep van 1974 organiseerden en sinds die tijd het land bij decreet regeren. In het kabinet zullen volgens de berichten namelijk hoogstens twee militairen zitting hebben, in tegenstelling tot vier in de voorafgaande kabinetten.

De revolutionaire raad is na de inauguratie van Eanes voornamelijk een adviesorgaan voor de president geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Eanes ook chef-staf van de strijdkrachten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken