Bekijk het origineel

Ziekenfondsen betalen hartreizen niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ziekenfondsen betalen hartreizen niet

Geen geld voor Genève

2 minuten leestijd

UTRECHT — Ziektekostenverzekeraars en ziekenfondsen zullen voorlopig nog geen open hartoperaties bij Nederlandse patiënten in het Centre Medical de Genalier bij Geneve betalen. Donderdag hebben vertegenwoordigers van de ziektekostenverzekeraars en de fondsen daarover overleg gepleegd met het secretariaat van de ziekenfondsraad.

Het voorstel voor de „hartreizen" naar Genève is getoetst aan de voorlopige regeling die op het ogenblik geldt voor de hartluchtbrug haar Houston in Texas (VS). Een woordvoerder van de ziekenfondsraad zei desgevraagd, dat daarbij vragen zijn gerezen inzake de coördinatie, de organisatie van de reizen, de professionele begeleiding en de kosten. Binnen een maand zal worden geprobeerd, een antwoord op deze vragen te vinden.

Overigens zullen inmiddels al gemaakte afspraken voor Genève wel worden gehonoreerd. Als ze tenminste aan een aantal voorwaarden voldoen: De betrokken (Nederlandse) cardiologen en hartchirurgen moeten door de werkgroep hartchirurgie buitenland van de gezondheidsraad zijn geïnformeerd over de manier waarop ze moeten handelen ten aanzien van patiënten die naar hun mening in aanmerking komen voor operaties in het buitenland, de afspraken met Geneve moeten al zijn gemaakt en ze moeten als zodanig bekend zijn bij de werkgroep.

Prof. dr. J. M. Greep uit Maastricht, lid van de werkgroep, heeft een week geleden meegedeeld, dat vijf Nederlandse hartpatiënten in de tweede helft van juli naar Geneve gaan voor een hartoperatie. Deze vijf zijn afkomstig van de wachtlijst van het Thoraxcentrum van het academisch ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam.

Eigen kliniek

De Nederlandse hartpatiëntenvereniging is van plan hartpatiënten in een eigen, nog te stichten, kliniek te gaan behandelen. De heer H. Fievet uit Breda, voorzitter van de vereniging, meent dat de kliniek over ongeveer anderhalf jaar een feit kan zijn. Hij heeft financiers en verwacht niet dat het ministerie van Volksgezondheid, bijvoorbeeld via het onthouden van goedkeuring, barrières kan opwerpen.

De kliniek wordt of geheel zelfstandig of gelieerd aan een streekziekenhuis. De heer Fievet zei nog niet te kunnen zeggen waar de kliniek komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ziekenfondsen betalen hartreizen niet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken