Bekijk het origineel

CONSULAAT

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CONSULAAT

2 minuten leestijd

<br />

Minister Van der Stoel heeft negatief gereageerd op vragen van socialistische Kamerleden over de vestiging van een Russisch consulaat in Rotterdam. Vorige maand had het rode college van b. en w. uit de Maasstad in een brief aan de ministerraad verzocht om de vestiging van een dergelijk consulaat toe te staan.

In zijn antwoord wijst de minister op de korte afstand tussen Rotterdam en de Sowjetambassade in Den Haag, die de vestiging van een apart consulaat overbodig maakt. Uit het antwoord blijkt ook duidelijk de wens om het aantal Russische ambtenaren in ons land binnen de perken te houden.

Dat is inderdaad van het hoogste belang. Want alle gepraat over ontspanning ten spijt, is het nog altijd zo dat de Russen druk bezig zijn in de Westerse landen te infiltreren en te spionneren. Hoe meer Russische functionarissen er hier rond lopen, hoe gemakkelijker dat voor hen wordt.

In hun brief voerden b. en w. van Rotterdam aan dat de Russische handelsvloot steeds omvangrijker wordt en Rotterdam als wereldhaven groot belang heeft bij een versterking van de contacten. Terecht wijst Van der Stoel er daartegenover op dat die groeiende Russische handelsvloot juist een bedreiging vormt voor bepaalde Nederlandse scheepvaartbelangen.

Al geruime tijd is immers te constateren dat de Russen niet alleen hun marine geweldig uitbreiden, maar ook hun handelsvloot. Die handelsvloot doet de Westerse vloten geduchte concurrentie aan. Dat is voor de Russen niet zo moeilijk, want als staatsonderneming is hun handelsvloot niet gebonden aan bedrijfseconomische criteria. Zodoende zijn zij in staat door dumpingpraktijken de Westerse vloten terug te dringen.

Het is overigens merkwaardig om te zien hoezeer men er in linkse kring behoefte aan heeft om de economische en culturele betrekkingen met de communistische landen te versterken. Dat alles in het kader van de dialoog en de vreedzame samenwerking. Gaat het echter om bijvoorbeeld Zuld-Afrika, dan wordt van die zijde een pleidooi gevoerd voor het afbreken van de betrekkingen, ook op economisch gebied. Denk maar aan de boycot Outspan actie en de actie tegen de Amrobank.

Kennelijk ziet men in socialistische kring, ondanks bepaalde bezwaren tegen het communisme, toch altijd meer heil in Rusland dan in Zuld-Afrika. Socialisme en communisme zijn historisch gezien familie van elkaar en ook hier blijkt dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

CONSULAAT

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken