Bekijk het origineel

Spaanse premier wil rechts verzet breken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spaanse premier wil rechts verzet breken

Suarez achter snelle verkiezingen

2 minuten leestijd

MADRID — Premier Adolfo Suarez Gonzalez van Spanje wil zo spoedig mogelijk algemene verkiezingen laten houden om te pogen het verzet van rechts tegen de politieke hervormingen te breken.

In regeringskringen waar dit donderdag werd meegedeeld, gaf men te kennen dat de nieuwe premier wil dat de mensen die er extreem rechtse opvattingen op na houden, uit de Cortes (het Spaanse parlement) verdwijnen. Het verzet van rechts trad woensdag duidelijk aan het licht bij de behandeling in de Cortes van het nieuwe wetboek van strafrecht dat activiteit van de meeste politieke partijen mogelijk maakt.

Men liet in de regeringskringen in Madrid weten dat Suarez met de verkiezingen voor twee kamers van het parlement niet wil wachten tot de zomer van het volgend jaar. Hij wil deze verkiezingen binnen de komende tien maanden laten houden.

Amnestie

De regering legt intussen de laatste hand aan een beginselverklaring die vrijdag zal worden uitgegeven en die "een pleidooi voor verzoening, gebaseerd op een amnestie" zou zijn.

Volgens welingelichte kringen in Madrid zou deze amnestie zich uitstrekken tot alle politieke gevangenen die werden veroordeeld wegens onwettige propaganda of bijeenkomsten. De organisatoren van „bloedige misdaden" en de „terroristen" zouden echter daarvan uitgesloten blijven.

Voorts gelooft men dat de maatregel niet van toepassing zal zijn op de militairen van de „Democratische Militaire Unie", die veroordeeld werden wegens rebellie, of op gewetensbezwaarden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Spaanse premier wil rechts verzet breken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken