Bekijk het origineel

Afvalwater lozen op graslanden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afvalwater lozen op graslanden

NlZO-voorlichting:

3 minuten leestijd

EDE — Het Nederlands instituut voor zuivelonderzoek (NIZO) in Ede gaat de landbouw en de zuivelindustrie extra voorlichting geven over de mogelijkheden van het sproeien van afvalwater van de zuivelfabriek op landbouwgronden en vooral grasland. Het NIZO heeft zeer gunstige ervaringen met een enkele jaren geleden opgezet project waarbij al het afvalwater van de proeffabriek via sproeiinstailaties wordt geloosd op een kleine zes hectare grasland, anderhalve kilometer van de fabriek verwijderd.

Temidden van geheel verdorde weilanden liggen de dagelijks besproeide gronden achter het NlZO-complex er buitengewoon groen bij. „Een oase hier. "De boer kan zijn vreugde niet op", aldus voorlichter G. H. Stel van het NIZO. De besproeiing met jaarlijks honderdduizend kubieke meter afvalwater kost de boer niets. Hij moet alleen op gezette tijden de spoeiers verplaatsen. Het lozen van het met melkbestanddelen „verontreinigde water" water kost het NIZO 10 à 20 cent per kubieke meter aan onderhoudsenergie-, en afschrijvingskosten. Maar een lozing via het riool zou door de zuiveringslasten zeker een gulden per kubieke meter kosten.

Bemesting

Het water zorgt bovendien voor een zekere bemesting door de bestanddelen die er in zitten. Dat levert weer een besparing op de bemestingskosten op. De resultaten zijn in Ede zo goed dat het vee niet alleen volop te grazen heeft, maar dat ook verschillende keren per jaar kan worden gemaaid, zodat de betrokken boer geen problemen heeft met het wintervoer.

Volgens J. H. Dijkstra van het NIZO hebben dergelijke beregeningsmethoden alleen zin in hoger gelegen delen van ons land. In het laag gelegen westen zou de dagelijkse zuivelregen samen met het echte regenwater, voor teveel water zorgen. In Gelderland, Drenthe en delen van Noord-Brabant kunnen de installaties echter zegenrijk werk doen, omdat de zandgronden het water altijd kunnen opnemen.

De installatie heeft het NIZO een ton gekost (anderhalve kilometer pijpleiding onder een spoorlijn door, pomp en sproeiers). De heer Dijkstra meent dat het nu met veel minder ook kan, gezien de ervaringen. Het NIZO legde de installatie aan als onderzoekproject, maar bedrijfsmatig kan het goedkoper. Een gewone beregeningsinstallatie (met behulp van slootwater opgepompt door de motor van een tractor) kost tussen de ƒ 30.000 en ƒ 40.000.-.

Het NIZO meent dat nog tal van zuivelfabrieken en landbouwers profijt zullen kunnen vinden bij de aanleg van de door het instituut ontwikkelde installatie. Zelfs is het volgens de heer Dijkstra de moeite waard om te bestuderen of andere industriën hun proceswater al dan niet voorgezuiverd op deze manier kwijt kunnen raken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Afvalwater lozen op graslanden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken