Bekijk het origineel

Ontwikkelingslanden in overleg teleurgesteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ontwikkelingslanden in overleg teleurgesteld

EEG moet niet praten maar doen

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Europese Gemeenschap en 46 ontwikkelingslanden hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over regelingen voor suiker, rum, rundvlees, aardnotenmeel en bananen. De presidenten van de twee groeperingen, de EEG en de ontwikkelingslanden zullen in de komende herfst bijeen komen en dan resultaten bespreken van het overleg tussen deskundigen uit de twee groepen landen.

Dit verklaarde donderdagavond de Guyanese minister van handel, King, voorzitter van de 46 ontwikkelingslanden uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Het was voor het eerst dat de ministers van deze landen samen vergaderden met de ministers uit de EEG sedert de conventie van Lomé, welke de samenwerking regelt met deze landen en de Europese Gemeenschap in februari vorig jaar getekend werd. De voorzitter van de ontwikkelingslanden beklemtoonde op de persconferentie na afloop dat de conventie, welke met veel gejuich van beide zijden is ingehaald, nog niet beantwoordt aan de verwachtingen.

Praten en doen

"Het mag niet zo zijn dat de woorden die mooi klinken, niet worden omgezet in passende daden. Wij, in de ontwikkelingslanden, zijn zo langzamerhand het oeverloze gepraat moe geworden dat op de talrijke conferenties over de gehele wereld wordt gehoord en dat tot frustatie en cynisme leidt". De ACP-Ianden, zoals de 46 ontwikkelingslanden worden genoemd (na de toetreding van Suriname en vijf andere worden het er 52) willen ook meer overleg met de Europese Gemeenschap. Tot nu toe is dit, aldus minister King, teleurstellend geweest. ,,lk heb echter meer dan eens geconstateerd dat de gemeenschap bij voor ons uiterst gewichtige kwesties maatregelen heeft getroffen zonder vooraf met ons in overleg te treden. Een dergelijke handelwijze kan slechts afbreuk doen aan ons vertrouwen", zo voegde hij eraan toe.

Beterschap

De Europese Gemeenschap heeft beterschap beloofd voor wat het overleg betreft. Niettemin hebben de ontwikkelingslanden geen afdoend antwoord gekregen op hun kritiek op een tweetal voor hen belangrijke zaken. Zo is door de Europese Gemeenscfip de opslagheffing op suiker goedgekeurd voor het seizoen 1977-1978 zonder overleg. Voorzitter King verklaarde op de persconferentie dat de ACP-landen de overeenkomsten voor de levering van suiker voor het campagnejaar juli 1976 tot en met juni 1977 na zullen komen. Hij liet echter duidelijk uitkomen dat er een verschil van mening bestaat tussen de EG-Ianden en de ontwikkelingslanden over de desbetreffende artikelen in de conventie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ontwikkelingslanden in overleg teleurgesteld

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken