Bekijk het origineel

Bedrijven krijgen geen schadevergoeding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedrijven krijgen geen schadevergoeding

Sluiting door gijzelingen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM Bedrijven, die eind vorig jaar gedurende twee weken hun deuren moesten sluiten in verband met de gijzeling in het Indonesische consulaat te Amsterdam, ontvangen daarvoor geen schadevergoeding van het rijk.

Het ministerie van Justitie heeft dit de betrokken bedrijven per brief laten weten. Het ministerie vergoedt wel zgn. materiële schade aan goederen en huizen, die is aangericht door militairen en/of politie. Volgens een woordvoerder van Justitie geldt deze regeling ook voor bedrijven, die inkomsten misten als gevolg van de treinkaping bij Wijster.

Het ministerie heeft tot nu toe ruim een miljoen gulden aan schadevergoedingen uitgekeerd aan bedrijven in Amsterdam, Wijster en Bellen. Dat justitie geen uitkeringen geeft voor het feit, dat winkeliers door de Zuidmolukse acties van inkomsten verstoken zijn geweest, is het gevolg van een twee jaar geleden na de gijzeling in de Franse ambassade te Den Haag, door de ministerraad genomen besluit dergelijke inkomstenderving niet te vergoeden.

Schade melden

Na de gijzeling had de gemeente Amsterdam de bewoners in de buurt van het consulaat verzocht hun eventuele schade binnen veertien dagen te melden. Het gemeentebestuur zou daarna met het ministerie van Justitie overleggen of er een mogelijkheid van schadevergoeding bestond. Er werd toen echter tevens op gewezen, dat er voor in dit soort gevallen geleden schade geen verplichting tot een tegemoetkoming bestond, omdat er in het algemeen niet kan worden gesproken van een juridische aansprakelijkheid van de overheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bedrijven krijgen geen schadevergoeding

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken