Bekijk het origineel

Libanese verzoening verder weg dan ooit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Libanese verzoening verder weg dan ooit

Amerikanen dinsdag geëvacueerd

3 minuten leestijd

BEIROET-WASHINGTON — Een dag nadat de Arabische Liga Syrië en de Palestijnen opriep tot verzoening leek de. situatie in het door burgeroorlog verscheurde Libanon vrijdag uitzichtlozer dan ooit.

De Amerikaanse ambassade maakte bekend dat dinsdag de nog in Libanon achtergebleven 1500 Amerikanen kunnen worden geëvacueerd, de Britse ambassade drong er bij de Britse onderdanen op aan gebruik te maken van „deze laatste kans" en Arafat, de leider van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie besloot een voorgenomen bezoek aan Damascus voor besprekingen met president Assad, niet door te laten gaan. De evacuatie, hoe is nog niet bekendgemaakt, vindt dinsdag plaats. „De (Amerikaanse) ambassade zal niet langer over de mogelijkheden beschikken bescherming te bieden of diensten te verlenen aan de Amerikaanse gemeenschap na die datum. Daarvoor wordt er ten sterkste bij alle Amerikanen op aangedrongen te vertrekken", aldus de bekendmaking.

Ook niet-Amerikanen

Niet-Amerikanen worden voor de evacuatie uitgenodigd en de Britse ambassade raadde de Britten meteen „ten sterkste" aan gebruik te maken van deze „laatste voorzienbare kans op vertrek". Volgens ambassadekringen ligt de snel verslechterende toestand in Beiroet, dat al een maand zonder water en elektriciteit is, ten grondslag aan bet besluit.

De Verenigde Staten worden door de meeste Libanezen beschouwd als onmisbare waarnemer en met ziet het vertrek van de Amerikanen dan ook als een voorbode dat nog erger dingen op handen zijn. Het evacuatiebesluit kwam nadat in de nacht van donderdag op vrijdag in de oostelijke en westelijke woonwijken hervat. de beschietingen waren

Tal Zaatar

Palestijnen beschuldigen de christenen ervan meer militairen en wapens te hebben aangevoerd voor de strijd tegen het Palestijnse kamp Tal Zaatar dat al 25 dagen wordt belegerd. De Palestijnse radio deelde echter mee dat bij het kamp enkele stellingen op de claiste-, nen waren heroverd.

De Palestijnse leiders, met PLO-leider Arafat aan het hoofd, namen vrijdag nog geen besluit om naar voorgestelde vredesbesprekingen in Syrië te gaan, omdat Syrië, volgens hen, terugtrekking van troepen had vertraagd. De terugtrekking was door de Palestijnen als bewijs van goede trouw geëist.

De Palestijnen eisen dat de Syriërs zich terugtrekken uit Sofar 30 kilometer ten oosten van Beiroet en uit het gebied van Sidon. Volgens een Palestijnse woordvoerder zijn de Syriërs nog steeds in Sofar en hebben zij zich weliswaar bij Sidon teruggetrokken maar hebben zij vooruitgeschoven eenheden achtergelaten.

Volgens de woordvoerder is er geen sprake van een ware verzoening tussen de Palestijnen en hun vroegere vrienden, de Syriërs. Hij achtte het wel mogelijk dat een delegatie op lager niveau zal worden gezonden om een conferentie op hoog niveau voor te bereiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Libanese verzoening verder weg dan ooit

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken