Bekijk het origineel

Minischool verdwijnt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minischool verdwijnt

KATWOUDE

1 minuut leestijd

KATWOUDE — De dorpsschool in Katwoude zal per 1 augustus 1976 ophouden te bestaan. Katwoude een unieke zelfstandige gemeente van 284 inwoners, heeft een schooltje waarop in totaal elf leerlingen zitten.

In de school zijn geen klassen, ook kent men geen zittenblijvers.

Het schooltje van elf leerlingen, die onderwezen werden door meester Hemkema, zal nu gaan verdwijnen. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben de gemeente Katwoude geen toestemming gegeven de openbare basisschool voort te zetten.

Met ingang van het nieuwe leerjaar zouden er in totaal zes leerlingen te verwachten zijn (5 meisjes en 1 jongen). Dit aantal haalt zelfs de limiet voor noodgebieden niet. De kinderen kregen geen gymnastiek en geen handenarbeid, maar wel elke week tweemaal zwemmen.

Met het opheffen van de school in Katwoude komt er gelijk een einde aan het experimenteren van meester Hemkema. Meester Hemkema is namelijk een voorstander van basisonderwijs zonder klassen. Hij heeft dit in Katwoude goed kunnen proberen en liet er wel mogelijkheden in. De kinderen zullen voortaan naar Volendam of Monnickendam naar school moeten gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Minischool verdwijnt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken